Кой е най-опасният наркотик в света? Метамфетаминът? Кокаинът? Хероинът? Някой от онези, които са известни само с химичната си формула?

Няколко скорошни проучвания достигнаха до извода, че най-вредният опиат е алкохолът. Изследванията им се базират на вредите, които наркотиците оказват на хората и на обществото като цяло, посочва IFLScience. Но от гледна точка на зависимостта, която предизвиква, алкохолът далеч не е най-опасен.

"Агресивното изтъкване на вредите от алкохола е убедителна и необходима стратегия за общественото здраве", посочва професор Дейвид Нът, психиатър и невропсихофармаколог, който изследва лекарства, засягащи мозъка и психическите състояния като пристрастяване, безпокойство и сън. 

Той твърди, че двата законни наркотика - алкохолът и тютюневите изделия са поне толкова вредни, колкото и незаконните. Професорът е сред най-изтъкнатите британски учени, преподавал e в Оксфорд и Кеймбридж, и е бивш председател Британския консултативен съвет за злоупотребата с наркотици.

Изследванията на него и колегите му показват, че най-опасните наркотици са пет. Ето кои са те:

5: Алкохол

Снимка 325663

Източник: iStock

Алкохолът е най-разпространеният легален опиат. В умерени количества отпуска нервната система, притъпява усещанията и помага за падане на задръжките. Редовната употреба често води до повишаване на количеството - пиещите изпитват нужда от повече алкохол, за да се чувстват по същия начин.

Злоупотребата с алкохол води до тежка зависимост и редица физически, психически и социални проблеми. При жените и децата пристрастяването е по-бързо, отколкото при мъжете. Алкохолът има способността да обсебва личността и живота на зависимия.

Консумирането на големи количества алкохол предизвиква увреждане на почти всички органи и системи в човешкото тяло. Най-силно засегнати обикновено са черният дроб, мозъкът, сърцето и стомахът.

Снимка 325664

Източник: iStock

Алкохолизмът е сериозен проблем в световен мащаб. Данните сочат, че над 29 млн. души се борят с алкохолизма само в Европа.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) през 2012 г. около 3.3 млн. смъртни случаи или 5.9% от всички смъртни случаи по света се дължат на консумацията на алкохол. "Алкохолът е класифициран като най-вредният наркотик от много експерти", казва Ерик Боуман от Университета в Сейнт Андрюс.

При лабораторни експерименти е установено, че при употреба на алкохол нивото на допамин в мозъка нараства с от 40% до 360%. Колкото повече алкохол се приема, толкова повече се увеличава допаминът.

4: Барбитурати

Снимка 325660

Източник: iStock

Барбитуратите са едни от най-старите успокоителни, използвани в медицината.Това са широко разпространените сънотворни и успокоителни медикаменти. Тъй като действат директно на мозъка и централната нервна система, те се използват при напрежение, тревожност, страх, безпокойство, безсъние. Издават се със специално лекарско предписание. 

Злоупотребата с тях води до силно физическо и психическо пристрастяване. Последиците от използването им в повишени дози могат да са много тежки, особено в комбинация с алкохол (крайно НЕпрепоръчително, може да доведе до смърт). Абстиненцията е тежка и може да предизвика безсъние, гърчове, халюцинации, дезориентация, объркване и страх и др.

3: Никотин

Снимка 325667

Източник: iStock

Никотинът е сред най-леснодостъпните опиати. Най-често се приема чрез тютюнопушенето, а най-използваният тютюнев продукт са цигарите.

Никотинът тонизира мозъка, предизвиква освобождаване на допамин и води до силно пристрастяване. Развива се психическа и физическа зависимост, която се засилва с времето. За пушачите цигарата е задължителна част от ежедневни действия като пиене на кафе, посещение на заведения, говорене по телефона, шофиране и др. Два от най-редовните поводи за пушене са след хранене и при нервно напрежение, стрес.

Снимка 325666

Източник: iStock

Никотинът влияе зле на цялото тяло, уврежда различни органи, а пушачите са по-предразположени към сърдечно-съдови заболявания и рак на дихателната система.

Повече от 2/3 от американците, които са опитвали цигара, продължават да пушат и се пристрастяват. Според доклад на СЗО тютюношушенето ще убие 7.5 млн. души по света до 2020 г., причинявайки 1/10 от всички смъртни случаи.

2: Кокаин

Снимка 325662

Източник: iStock

Известен като "наркотикът на богатите", кокаинът е мощен стимулант, който увеличава нивата на хормона допамин, създава усещане на щастие и носи прилив на енергия. Популярен е най-вече с психическата зависимост, която предизвиква, а употребата му бързо води до силно пристрастяване.

Продължителното му използване води до раздразнителност, избухливост, параноя и агресия. Може да се стигне до т.нар. кокаинова психоза, при която наркозависимият губи връзка с действителността и получава слухови халюцинации.

"Около 21% от хората, които опитат кокаин, ще станат зависими от него в даден момент от живота си", казва Боуман.

1: Хероин

Снимка 325661

Източник: iStock

Хероинът е най-опасният наркотик. Той бързо навлиза в мозъка и се свързва с рецепторите на клетките, най-вече с тези, които са свързани с чувството на болка и удоволствие и контролират сърдечната честота, съня и дишането. Предизвиква много тежка физическа зависимост, тежка абстиненция, а употребата му обикновено е с фатален край.

"Освен че е наркотикът, който предизвиква най-силна зависимост, хероинът е опасен и с това, че дозата, която може да причини смърт, е само 5 пъти по-голяма от необходимата доза, за да усетите психотропния му ефект", твърди в свое изследване Боуман.