Можете ли да си представите голям град, където не се движат коли? Скоро Осло може да стане пример за това.

През 2015 г. властите в норвежката столица си поставиха за цел да забранят движението на частни автомобили в центъра на града до пет години. Скандинавската държава планира до 2050 г. да „освободи” напълно Осло от вредните емисии, произвеждани от колите.

И други европейски държави вървят по стъпките на Норвегия. През миналата година Париж проведе първия свободен от автомобили ден. Тогава 30% от возилата бяха спрени от движение. В резултат въздушното и звуковото замърсяване бяха осезаемо намалени.

В Хамбург пък се целят малко по-високо. Там плановете са за редуциране на колите в движение до 40 на сто. През миналата седмица пък Рим и Милано забраниха шофирането на автомобили за определени часове през седмичните дни.

Замърсител №1 на въздуха в Италия - автомобилите и...пиците

Замърсител №1 на въздуха в Италия - автомобилите и...пиците

И ресторантите станаха жертва на борбата със замърсяването

Други градове като Копенхаген пък имат различен подход. Освен, че ограничават движението на возила, те стимулират гражданите да използват колела, за да се придвижват. Датската столица е и най-подходящата дестинация за запалените любители на велосипеди. Ето кои са и останалите градове:

Снимка 214510

Източник: Agenda.weforum.org