Турската архитектурна компания Hayri Atak Architectural Design проектира плаващ еко хотел, който вероятно ще бъде построен в Катар. Той ще се върти, за да произвежда електричество, ще разполага с вятърни турбини и ще има система за събиране на дъждовна вода, предава Business Insider.

Строителството на хотела все не е започнало - проектът е в етап "проучване", заявява един от архитектите Кюбра Тюрк.

Дизайнът на архитектите от Hayri Atak е за петзвезден хотел със 152 стаи, които да са разположени на повече от от 376 000 квадратни метра. Според архитектите хотелът ще се върти, за да генерира електроенергия.Ротацията "няма да произвежда цялата енергия, от която се нуждае хотелът", казва Тюрк.

Предвижда се да има 55 вертикални вятърни турбини, които биха генерирали електричество. Ще има и колектори за дъждовна вода и система за пречистване на водата.

Това не са единствени предимства на еко хотела. Планира се да има "система за използване на хранителни отпадъци като тор за озеленяване". Според плановете за проектиране ще има и пречистване на отпадъчните води, така че да не оказват негативно влияние на околната среда.

неопределено

източник: hayriatak.com

Хотелът ще разполага с басейни - закрит и открит, сауна и спа център, фитнес зала, игрище за мини голф и други занимания.

Планът е хотелът да бъде построен в Катар, но от компанията казват, че може да бъде "преместен" навсякъде. "Не може да се говори за точното местоположение", коментира Тюрк. "Има потенциал да бъде позициониран във всеки друг район, ако има добри условия"

Гостите ще стигат до хотела с лодка или чрез 140-метров кей, свързан с брега. Хотелът ще бъде достъпен и с хеликоптер.

Според дизайнерските планове в центъра на хотела ще има лоби с площ 7500 квадратни метра със стъклен покрив.

неопределено

източник: hayriatak.com

Очаква се амбициозният проект да бъде завършен до 2025 г. Засега не е ясно кой е източникът на финансиране, както и колко ще струва строежът на хотела.