Европа е заплашена от нова дългосрочна криза, свързана с аномално ниските за тази част на света валежи през годината и високите температури през лятото. Това пише в свой анализ на основата на експертни мнения изданието Politico (за Европа). Вестникът посочва, че Европа "страда от тежка суша поне от 2018 година. Така, "дългосрочното затопляне" на континента "пречи на попълването на запасите от влага в почвата, което пък води до възникване на "порочен кръг" за недостиг на вода".

По думите на представителя на Обединения център за изследвания към Европейската комисия, Андреа Торети, цитирани от изданието, това лято "Испания, южните райони на Португалия, Италия и Франция ще бъдат особено изложени на риск от суша. Освен това, опасни условия за възникване на (необичайно) засушаване се наблюдават и в Полша, България, Румъния и Гърция".

По данни на Европейската обсерватория за сушите, недостиг на водни ресурси пред тази година е "регистриран (дори) и в скандинавските страни", отбелязва Politico.

За да излезе от "порочния кръг на недостиг на вода", на Европа ще са й необходими "почти 10 години, през които ще падат интензивни валежи", смята хидролог от Института за изследване на климата в Потсдам (Германия).

Снимка 584762

Източник: iStock

Реализирането на такъв сценарий обаче, се затруднява от глобалното изменение на климата, което води до три основни последици за континента.

Първо, в европейските страни се повишава средната температура навън, което ускорява процеса на изпаряване на влагата (в атмосферата и в почвата).

Второ, забавя се движението на въздушните потоци, което води до продължителни периоди на засушаване или наводнения.

На трето място, намалява снежната покривка и площта на ледниците (във високите части на планините), което понижава значително притока на води към големите реки в региона.

В същото време, сушата става дори "политически проблем" за някои европейски страни, където има значителни разногласия между представители на различни икономически и социални групи по въпроса за предоставяне на приоритетен достъп до водни ресурси.

Ярък пример за посоченото е наскоро случилото се във Франция - там през март 2023 г. имаше "жестоки сблъсъци" между фермери и представители на екологични организации. Природозащитниците се противопоставяха на изграждането на водни резервоари, използвани в селското стопанство за напояване на земеделските култури в случай на засушаване.

Битката за разпределението на водните ресурси в Европа (а и не само) "вече започна", обобщава в анализа си изданието.

Пресъхнали реки, гладуващи животни и разорени фермери: жертвите на сушата в Европа

Пресъхнали реки, гладуващи животни и разорени фермери: жертвите на сушата в Европа

Горските пожари, които са вече из целия континент унищожават големи територии гори