Пекин и Ню Делхи са едни от най-замърсените градове в света. И точно заради това двете азиатски държави са чудесни пазари за разрастването на една алтернативна индустрия - тази на ботилиран чист въздух. 

Преди време канадска компания обяви, че ще продава свой такъв продукт, наречен "100% Pure Rocky Mountain Air". Тогава стана ясно, че тя ще започне да предлага бутилки от 3 и 8 литра в Индия на цена от съответно 20 и 40 долара.

Компанията Vitality Air вече има успех на китайския пазар, където от май насам са били продадени общо 12 000 бутилки, съобщава Forbes.

"В Китай получаваме поръчки от всички части на страната при това не само от големите и богати градове. Когато въздухът е лош, виждаме сериозен ръст на продажбите", коментира Харисън Уанг, който е представител на компанията в Пекин.

Скоро обаче канадската фирма може да изгуби лидерското място на пазара. Австралийската Green and Clean също възнамерява да стартира доставки на 40 000 бутилки чист въздух месечно, като те трябва да започнат през декември. След това от компанията искат да разширят бизнеса си в Индия, Чили, Малайзия и Близкия Изток. 

По-рано тази година британски предприемач също започна да продава буркани с чист въздух от английската провинция срещу 100 долара за бройка.