Хората в Германия са известни с привързаността си към парите в брой. Дори след две десетилетия използване на еврото, милиони монети от предишната им валута и германски марки се складират в чекмеджета, под дюшеци, в чорапи или са изгубени в канализацията. Стойността на закътаните пари е няколко милиарда.

Част от тях се помещават в домовете на носталгични германци или колекционери, друга част като като сувенир, носен от туристите през годините. Според някои експерти страните, които някога са ги използвали като резервна валута, може все още да държат от тях. Въпреки че тези марки вече не могат да се използват, могат да се обменят за евро.

Германските марки престанаха да бъдат законно платежно средство в началото на 2002 г., но това изглежда няма значение. От 162,3 милиарда марки в обращение по онова време, близо 7,5% от твърдата валута е в неизвестност, разказва Deutsche Welle.

По данни на централната банка на Германия Bundesbank в края на 2023 г. 12,24 милиарда марки все още са били в обращение. От тях 5,68 милиарда марки са в банкноти и 6,56 милиарда в монети. Всичко това е близо 6,26 милиарда евро.

Въпреки че парите от старата валута постепенно намират пътя си към Бундесбанк, банката не се притеснява от липсващите пари. Миналата година над 90 000 души са предали над 53 милиона марки за 27 милиона евро, което е увеличение спрямо предходната година. Две трети от общата стойност са банкноти, а една трета са монети. Най-много са били тези от Бавария, следвана от Северен Рейн-Вестфалия и Баден-Вюртемберг.

Изглежда германците още обичат кеша - през 2021 г. парите в брой са били най-често използваното средство за ежедневни разплащания в Германия, според последното проучване за Bundesbank от института forsa.

Пари в брой все още се използват за 58% от закупените стоки и услуги. Измерени в оборота, плащанията в брой са само 30%, тъй като по-големите покупки и онлайн пазаруването често се плащат по друг начин.

Средната сума пари, която носят германците в портфейлите си е 100 евро. За една трета от хората парите в брой остават предпочитано средство за плащане според forsa.

Според Буркхард Балц, който е член на борда на Bundesbank, очаква скоро ще се появят повече от старите германски марки, особено със смяна на поколенията. "Ще дойдат от наследени къщи и апартаменти, където има вероятност да се намерят германски марки", коментира той пред информационната агенция dpa през декември 2023 г.

Какво се случва с парите, върнати в банката?

Книжните марки, които се озовават обратно в централната банка се унищожават на място. Монетите се сортират и изпращат в един от петте германски монетни двора, където биват анулирани. След това металът отива в заводите за рециклиране на скрап, които го претопяват за други цели.