Още от неделя вечерта настроението ви се влошава, като знаете, че утре е понеделник? А в първия ден от седмицата хич не ви е до смях? Не се притеснявайте, не сте единствените.

Според проучване на University of Vermont Complex Systems Center определено понеделник е най-нехаресваният ден от седмицата.

Анализирайкти съобщения в социалната мрежа Twitter те открили, че нивото на публикациите, свързани с положителни настроения, се показва през останалите дни от седмицака и достига пика си в събота. В началото на седмицата обаче то спада рязко.

За да стигнат до това заключение те анализирали около 50 милиона публикации на ден, които представляват грубо 10% от всички, пускани в Twitter за 24 часа.

Изследователите определяли степента на щастие на постовете на база на над 10 000 често използвани думи. Те били подредени по скалата от 1 до 9 в зависимост от настроението, което изразяват те.

Сред "най-радостните" думи са "смях", "щастие", "любов", "отлично" и много други.

Проучването се води от 2008 година насам, като 2 октомври тази година след стрелбата в Лас Вегас е бил най-тъжният ден от рекордно дълго време. Обратно сред най-щастливите дни са празничните - Коледа, Нова година, Свети Валентин и други.