Казват, че човек може да си изградиш навик за един месец и да се отърве от него за най-малко за два.

Посочените по-долу 5 лоши навика трябва да бъдат премахнати по-бързо, за да се подобрят най-накрая вашите финансови дела.

Не следите баланса, когато плащате с банкова карта

В САЩ е направено проучване, което показва, че хората са склонни да харчат по-малко, когато плащат в брой, отколкото когато плащат с банкова карта.

Често плащаме безсмислени покупки с картата си и забравяме колко остава пари ни остават в нея. Парите на картата изглеждат нещо виртуално, за разлика от истинските пари, които можете да държите и усетите в ръцете си.

Особено опасно е да не следите разходите, когато плащате с кредитна карта или дебитна карта с овърдрафт, когато банката ви позволява да преминете на минус - да харчите повече, отколкото имате по баланса си. В този случай е лесно да похарчите значителна сума, която след това е трудно да се върне.

Какво да се направи. Не е необходимо да се връщате в миналия век и да носите пачка пари в джоба си: достатъчно е да проверите баланса си преди и след като отидете в магазина. Въведете си мобилно банкиране. Задайте лимит на разходите по кредитната си карта.

Плащате битовите си сметките и заеми на последно място

Няма нужда да отлагате плащането на комунални услуги, детска градина и плащания по заеми за по-късно. Освен че съществува риск да останете без ток, вода и топлина и с просрочени дългове, нямате реална картина за текущото ви финансово състояние.

Ще трябва да вземете назаем от приятели или банка и след това да платите лихви. Ще се завъртите в омагьосан кръг: ще похарчите част от заплатата си за изплащане на дълга и отново няма да има достатъчно пари до края на месеца.

Какво да се направи. Заделете необходимата сума от заплатата си за изплащане на заеми, сметки за комунални услуги и други задължителни разходи. Платете задълженията си веднага, за да не трупате дългове.

Не следите и контролирате битовите си разходи

Навиците да не изключвате светлината зад себе си, да оставяте крана отворен, докато си миете зъбите, да забравяте да предавате показанията на отмитащите уреди навреме, са от полза само за управляващата компания - по този начин тя ще надписва сметката редовно.

Парите си отиват напразно и при закупуване на грешни домакински уреди. Хладилниците, пералните машини, микровълновите фурни имат различни класове на енергийна ефективност: A, B, C, D. Колкото по-близо до A, толкова по-ниска е консумацията на енергия: хладилник от клас A консумира средно 50% по-малко енергия от клас D хладилник.

Друга грешка е да плащате сметки за комунални услуги, без да гледате. Случва се доставчика на услугата да сгреши в отчетите си и вие трябва да платите за това.

Какво да се направи. Изключвайте винаги ненужно работещите осветление, електрически уреди и вода, поставете точни измервателни уреди и предавайте показанията навреме. Избирайте устройства с висок клас на енергийна икономичност. Следете сумата в сметките си, за да няма допълнителни такси и суми в нея.

Доверявате се на рекламите

Кисело мляко от реклама не бива да вдъхва повече доверие от това, което няма ярка реклама. Фактът, че производител е похарчил милион за заснемане и излъчване на рекламния клип, не означава, че продуктът е коренно различен от друг по-евтин и който познавате добре.

Но задължителния и обявен на етиката състав на продукта ще постави всичко на мястото си: по-добре е да му се доверите на това, а не на щастливите лица от телевизора.

Какво да се направи. Четене на етикети - ето как можете да намерите по-евтина и качествена алтернатива на търсената от вас стока.

Отивате в магазина без списък

Да се ​​скиташ между рафтовете в магазина и болезнено да си спомняш какво още трябва да купиш означава да рискуваш да се върнеш у дома с пълни торби с ненужни покупки. Често се случва така: на касата има опашка, а сладкишите, полуфабрикатите и сладкишите се превръщат в ненужни покупки - трудно е да устоите на ярки опаковки и да не купите шоколад.

Без списък е лесно да забравите кои продукти все още имате у дома и кои вече са свършили. Така че има опасност да си купите нетрайни храни, които след това трябва да изхвърлите.

Какво да се прави. Преди да отидете в магазина, направете преглед на продуктите. Направете списък с необходимото ви и приблизителни цени. В магазин не ходете между рафтове без цел, а отидете направо до желаната стока.

За да станете по-богати, развийте нови полезни навици. Отначало спазвайте тези три прости съвета, които ще работят ефикасно за вас:

  • Проследяване на разходите.
  • Не харчете импулсивно.
  • Поддържайте реален финансов бюджет.