Имаме предложение за тези, които смятат да направят големи промени през 2021 г.: направете ги малки, съветва The Wall Street Journal. Подобен подход би бил изключително успешен през следващата година, след като през 2020 г. много хора бяха изправени пред финансови затруднения.

Тези, които са преживели подобен стрес, "не могат да направят големи промени и вероятно няма и да се опитат", казва Биджей Фог, поведенчески специалист в университета Станфорд. Той препоръчва хората да се концентрират върху малки, дори миниатюрни, промени през 2021 г. — като две лицеви опори на ден или спестяването на 1% от доходите.

Колкото по-лесна е задачата, толкова по-висок е шансът за успех, казва доктор Фог. Когати дребните промени ни станат навик, те се превръщат в основа за следваща стъпка — шест лицеви опори или 2% спестявания.

Ето няколко стратегии:

Не разчитайте на мотивацията

Около Нова година хората се чувстват мотивирани да направят промени, включително да започнат да пестят за пенсия. Но тази мотивация изчезва бързо.

Не поставяйте огромни цели

Провалът често се дължи на поставянето на твърде неясни или твърде амбициозни цели.

Ключът към постигането им е да прикрепите към тях конкретни действия, като създаването на авариен фонд, и да започнете с реалистична стъпка.

Например, добавете 500 лева към аварийния си фонд или пестете по 1% от дохода си и го инвестирайте. По-вероятно е да продължите да преследвате цел от 1%, дори и когато възникнат непредвидени разходи.

Концентрирайте се върху позитивното

Хората имат склонност да се концентрират върху лошото. Но вместо да се притеснявате колко сте изостанали от целите си, мислете как малките крачки напред ще се превърнат в нещо значимо след време.

Изчислете ползата от малките промени

Ако получавате годишна заплата от 18 000 лв., или 1 500 лв. месечно, и пестите само по 1%, след 20 години ще имате близо 8 000 лв. и над 39 000 лв. след 40 години при средна възвръщаемост от 7% годишно. Не е много, но е все нещо. Ами ако пестите и инвестирате всеки месец съвсем малко повече - по 2%, или 30 лв.? Тогава сумата след 40 години ще бъде почти 80 000 лв.

Експериментирайте

Често съветите за пестене на пари включват отказването от нещо, което харесвате - ваканции, сутрешното кафе, излизането на ресторант или други.

По-добре е да започнете с премахването на месечните абонаменти, които не ползвате; избирането на по-евтин план за телефон, интернет и телевизия и други.

Добър вариант е да опитате и да рефинансирате жилищния си кредит; да договорите по-нисък наем или увеличение на заплатата.