След началото на конфликта в Украйна и налагането на санкции на Русия от Западните страни, руските власти и Централната банка на Руската федерация започнаха да стимулират изтеглянето на инвестициите в долари и евро и преминаването към разплащания в рубли и в "приятелски" валути.

Една такава валута е китайският юан. За първите 7 месеца на 2022 година, търговският оборот между Русия и Китай се е увеличил на годишна база с впeчатляващите 29%. Някои финансови експерти смятат, че юанът може да стане алтернатива на долара и еврото за руснаците, а и за тези, които искат да диверсифицират инвестициите си във валути - но има и скептици по отношение на юана.

Въпросът "Струва ли си да се инвестира в юани?", финансовият портал на крупната финансова група "Финам" задава на двама изявени финансисти, които се оказва, че не са на едно мнение.

Ярослав Калугин от отдел "Операции на пазара на акции" на инвестиционната компания "Велес Капитал" смята, че "като алтернатива на щатския долар и еврото - да, заслужава си да се инвестира в юани. Това е по-сигурен вариант за валутни инвестиции от гледна точка на инфраструктурни рискове. А юанът сам по себе си също е доста надеждна и стабилна валута."

Китайският юан поставя под въпрос финансовата мощ на САЩ

Тази страна ще премахне хегемонията на долара

Предстои колосална реорганизация на глобалната икономика

Доцент Сергей Чирихин от катедра "Световно стопанство, международни отношения и право" в руския Държавен университет по икономика и управление смята, че особеностите на китайската икономика увеличават рисковете при инвестиране както в китайската икономика като цяло, така и в юана в частност.

Според експерта, въпросните рискове са в състояние да се проявят както в краткосрочен план, така и в дългосрочна перспектива, тъй като всеки от тях е практически непредвидим и не може да бъде оценен предварително.

"Изводът, който може да се направи от това е, че е възможно да се инвестира в юани в краткосрочен план, ако инвеститорът е готов да поеме значителни рискове. А в средносрочен и дългосрочен план - преценено от гледна точка на настоящата икономическа ситуация - инвестиции в юани изглеждат неоправдано рискови", е мнението на икономиста, цитирано от "Финам".

Задават ли се нови "валутни войни"

Задават ли се нови "валутни войни"

Кои са потенциалните участници в тях