Имате 10 000 лева? И ги държите в банка? При лихва от 0.8%, каквито са най-добрите депозитни предложения в момента и с приспадане на таксите за поддържане на сметката (примерно от 2 лева на месец), то след една година, ще разполагате с... 10 056 лева!

А да, инфлацията за тази година, от около 3% ще направи тази сума да купува по-малко стоки и услуги от 10-те хиляди лева, които сте имали в началото...

Само погледнете колко стана бензинът! За съжаление, предупреждението очаквайте 2.30 лева за литър А95, когато бензинът бе 2.08 лева, се оказа доста реалистично. Последно заредих при 2.26 лева литър от най-масовото гориво!

Ако аз имах 10 000 лева (не приемайте това за съвет за инвестиции и не забравяйте, че инвестициите на финансовите пазари са рискови и могат освен печалби, да Ви носят и загуби), аз бих ги разпределил по следния начин:

20% в акции на компания с висок дивидент

В дългосрочния Ви инвестиционен портфейл, задължително трябва да имате акции изплащащи дивидент. Защо ли? Защото инвестициите в дивидентни компании, са се представяли далеч по-добре от останалите в дългосрочен план.

Cпopeд изcлeдвaнe нa Ѕtаndаrd & Рооrѕ, изплaщaщитe дивидeнт ĸoмпaнии ca гeнepиpaли дoxoд зa инвecтитopитe 22 пъти пo-виcoĸ oт тoзи, гeнepиpaн oт ĸoмпaниитe, нeизплaщaщи дивидeнт зa пepиoдa мeждy 1972 и 2014-тa гoдинa (c oтчитaнe нa изплaтeния дивидeнт).

Например, тютюнeвaтa ĸoмпaния Аltrіа e нaй-дoбpe пpeдcтaвящaтa ce дивидeнтнa ĸoмпaния нa вcичĸи вpeмeнa, ĸaĸтo и нa-дoбpaтa инвecтиция зa пocлeднитe пeтдeceт гoдини изобщо.

Eдин дoлap инвecтиpaн в шиpoĸия индeĸc пpeз 1968 гoдинa би ce пpeвъpнaл в 87 дoлapa ĸъм днeшнa дaтa. Eдин дoлap инвecтиpaн в aĸциитe нa Аltrіа oбaчe, би ce пpeвъpнaл в 6 638 дoлapa ĸъм днeшнa дaтa, или cpeднa гoдишнa възвpъщaeмocт зa пepиoдa oт 20.6%.

Аз ще проявя малко фантазия и ще си харесам една немска компания, изплащаща дивидент - и това е немската Daimler. Да, правилно сте се досетили, това е производителят на луксозните автомобили с марката Mercedes.

А причината за подобна инвестиция изглежда много проста (поне лично за мен) - дивидентна доходност, на база на последната цена на акциите на компанията (при нива от 63 евро) от над 5%!

Тоест след една година, в средата на април, е много вероятно да вземете дивидент в размер на 5%, от това което сте инвестирали в акции на компанията. Или доход, съпоставим с този от инвестицията в имот, който отдавате под наем.

Но без да се разправяте с наематели, без риск от това имотът Ви да не е запълнен цяла година и без да трябва да плащате данъци и да го ремонтирате от време на време. Единственият риск, при инвестиции в акции на Daimler, е цената на акциите на немската компания да се понижат (което между другото ще доведе до повишение на доходността от дивидент), или след една година компанията да не плати дивидент. За някои инвеститорите обаче, като мен, това е един доста обоснован и премерен риск.

20% в суровина

Няма как да имате диверсифициран портфейл, без да погледнете към поне една суровина. Всички говорят, колко са поскъпнали суровините. Трябва да имате в предвид обаче, че отвъд петрола и някои други специфични суровини, това далеч не е съвсем вярно...

Например благородните метали не са поскъпнали особено много и изглежда, като да изостават зад представянето на останалите суровини в момента. А перспективите за представянето им в краткосрочен план - следващата една година, далеч не са лоши...

На първо място, заради геополитическото напрежение, което по-скоро може би ще продължава да се повишава, отколкото да спада. Доналд Тръмп е непредвидим и това може да е най-големия "коз" за инвеститорите в благородни метали. Заради инфлацията, която започва да става все по-значителен фактор, заради ускоряването на световния икономически ръст и мн. др. причини.

И аз бих избрал платината, пред златото. И веднага обяснявам защо!

Въз основа на текущите цени на платината от 900 долара и цена на златото - при 1 301 долара, съотношението между цените на платината и златото е 0.6917.

Според данни на сайтът kitco.com, съотношението цена на платина, към цена на злато, е била под 0.85, само в 4.7% от времето. За сравнение, съотношението на двата метала е било между 1 и 1.5, в над половината от времето, през последните над 46 години, според данни на сайта.

За последните над 46 години, съотношението се е понижавало само веднъж под 0.75, по време на втората половина на 1982-ра година, когато възлиза средно на 0.81.

През разглеждания период, от 1971-ва година насам, средната цена на златото е била 518 долара за унция, докато тази на платината - 637 долара за унция. Или съотношението изчислено на база на тези две цени на металите е 1.25.

Платината е предимно индустриален метал. Използва се като проводник в катализатори, електрониката, петролната и химическата индустрия, медицинската техника и мн. др. Индустриалното търсене, съставлява около 60% от общото търсене на платина. Едва 30% от платината се използва в бижутерийния бизнес и 10% е инвестиционното търсене.

Златото е благороден метал, като 90% от него се използва в бижутерийния бизнес и инвестиции. Около 98% от общото световно производство, добито някога, се смята че остава налично и държано в бижута, от централните банки и частни инвеститори.

Платината е податлива до голяма степен и към политически шокове, след като близо 70% от годишното й предлагане идва от страни в Южна Америка.

Трябва да се има предвид, че цените на двата благородни метала, са обвързани един с друг.

20% в акции на български компании

В серия от материали, представих защо смятам, че всеки инвестиционен портфейл на български спестител трябва да имат част инвестирана в акции на българска компания. Затова няма да повтарям, а само ще обобщя. Има два варианта пред инвеститорите. Първият - да изберат индексен фонд базиран на SOFIX, като по този начин ще следват доходността на индекса. Тук недостатъкът е, че разходите за подобен фонд са доста значителни.

Другият начин е да се опитате сами да изберете позициите си. За това обаче, се изисква да имате известен опит. Има и един относително лесен начин - да погледнете към акциите на компаниите, чиито акции са отстъпили най-много от върха на индекса от февруари.

10% в биткойн

Криптовалутите бяха най-добре представящите се активи на 2017-та година. Всъщност, най-голямата от тях - биткойнът, поскъпна 17 пъти през изминалата година. Последва драматичен спад и сега търговия в относително тесен рейндж.

При нива от 7 300 долара, биткойнът изглежда се е насочил за тест на дъното си от около 6 000 долара. И това може да е една не лоша възможност за инвестиция в криптовалутата. Защото перспективите пред биткойна, все още не са чак толкова лоши. Ако биткойнът "тръгне да тества върха си" при 20 000 долара, то това е потенциален ръст от 3 пъти.

Много е важно обаче, всеки който подхожда към подобен род инвестиция да е готов да отпише тези 10% от портфейла си.

Потенциалът за поскъпване е сериозен, но също така трябва да сте психологически подготвен за пълен крах и отписване на тази инвестиция. Аз съм готов да отпиша 10% и затова бих я направил. Ако Вие не сте готов обаче, е добре да не се замесвате с подобен род рискови инвестиции.

10% залог за волатилност

И накрая, но не последно място, бих заложил на бъдеща волатилност на финансовите пазари.

Посредством индикатора VIX. Това е индекс следящ волатилността на щатските индекси.

А моментът за покупката му отново изглежда сравнително добър. Защото индексът на волатилността отново започва да изглежда като "асиметрична инвестиция" - такава с ограничен потенциал за спад и неограничен за ръст.

Индексът се движи традиционно в противоположна посока на щатските индекси. Но пък за разлика от тях, потенциала му за понижение е ограничен до около 10, или малко под тази граница. За сравнение, последните му нива са около 12 пункта.

За разлика от преди шест месеца обаче, когато щатските индекси, страдаха от тотална липса на волатилност и се търгуваха само при нови и нови рекордни стойности, немислимото се случи и волатилността изригна, отвеждайки този индекс до нива от над 30 за момент.

След дълго възстановяване на индексите, показателя отново се върна близо до най-ниските си стойности... Само че, опасността от ново повишение на волатилността е много по-голяма, в сравнение с преди половин година.

Или индексът може лесно и бързо да удвои, а защо не, дори да утрои стойността си, при наличие на ограничен потенциал за спад.

Материалът и мненията в него имат аналитичен характер и не представляватпрепоръка за вземане на инвестиционно решение.