Огромен е ръстът на българския оръжеен износ през миналата година, съобщи в студиото на "Денят започва" по БНТ икономическият министър Богдан Богданов. Специална продукция за над 1,6 млрд. евро е напуснала нашата страна само през 2022 г., като по думите му средствата ще се използват и за модернизация на нашите военни заводи.

Контекст: България е един от големите производители на въоръжение по съветски стандарти - особено в рамките на НАТО. Продукцията на нашите военни заводи намира реализация както в българската армия, така и в чужбина. Българският военно-промишлен комплекс има традиционни връзки с пазарите в Африка и Близкия Изток още от 70-те и 80-те години.

През 2022 г., обаче, се появи нова дестинация за въоръжение и боеприпаси - Украйна. Нападнатата от Русия държава използва както съветски, така и натовски калибри куршуми и снаряди и, макар официално да са трудно проследими конкретните доставки, множество снимки от бойните полета показват, че българска продукция стига до фронта.

България от месеци тайно произвежда за Украйна снаряди от натовски калибър за над $400 милиона

България от месеци тайно произвежда за Украйна снаряди от натовски калибър за над $400 милиона

Мунициите са платени от американска фирма, сделката е от времето на служебния кабинет

В края на миналата седмица стана ясно, че военната ни индустрия вече е усвоила и производството на снаряди по натовски калибър и в момента се работи по голяма американска поръчка с крайна дестинация Украйна.

Детайли: По думите на министър Богданов, износът на специална продукция е скочил с 200% спрямо 2021 г. и с 220% спрямо 2020 г. Обърнато в пари, това са между 1,6 млрд. евро и 1,7 млрд. евро.

Той потвърди, че ще бъде взет 50-процентов дивидент от ВМЗ-Сопот. По думите му това "няма да попречи на инвестиционната програма на завода".

NYT показа как конфликтът в Украйна се отразява на българските градове с военни заводи

NYT показа как конфликтът в Украйна се отразява на българските градове с военни заводи

В обширен материал вестникът разказва за сложната организация по снабдяването на Киев с боеприпаси

"Целта ни в момента е да продължим този тренд на развитие на индустрията и на модернизацията на производствата. Българската военна индустрия работи добре, стараем се и да осигурим безопасна среда за хората", обясни Богдан Богданов.

По думите му държавата прави нужното, за да осигури "подходящите канали за продажба на българските предприятия - държавни или частни", но всеки сам избира дали да продава директно, или чрез дългосрочните си посредници.

Още нещо: Ръст, макар и не чак трицифрен, има при привлечените чуждестранни инвестиции у нас, стана ясно от думите на икономическия министър. По данни на БНБ 2022 г. е била втората по ръст на инвестициите за 15-годишен период, а по предварителни данни можем да говорим и за 60-процентово повишение през първите 4 месеца на 2022 г.

Последното обаче трябва да се постави в един важен контекст - първите 4 месеца на 2022 г. включват първите 2 месеца от войната в Украйна, която със сигурност е охладила ентусиазма на инвеститорите.

Нови работни места и повече инвестиции: целите на промишленост с нулеви нетни емисии

Нови работни места и повече инвестиции: целите на промишленост с нулеви нетни емисии

Законодателството за промишленост с нулеви нетни емисии вече е в ход в Европейския парламент

Богдан Богданов коментира, че най-голям е интересът към регионите с изградена инфраструктура - не просто терени за индустриални зони, а подготвени за инвестиции места с достъп до електроенергия, включително и с близки "зелени" мощности. През миналата година бургаският регион е бил първи по привлечени преки чуждестранни инвестиции.

Очакването на министъра е след влизането в Шенген, а след това - и в еврозоната, интересът към България да се повиши. По думите му подобряването на международните връзки север-юг ще облагодетелства региони като Видин, Плевен и Русе. Затова и там ще се изгражда инфраструктура.