След провала на опитите да се замени руският газ с алтернативни производители като Катар, САЩ и Азербайджан, ЕС се насочи към Алжир като един от най-големите износители на природен газ в света, както и поради географската му близост до Европа, пише в анализ на Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания. Според доклада Алжир може да бъде само едно от дългосрочните решения, тъй като всъщност няма капацитета да замести доставките на руски газ за Европа поради огромната разлика в производството на двете страни и капацитета на алжирските газопроводи към Европа, който възлиза на до около 32 милиарда м3, в сравнение с 300 милиарда м3, колкото Русия доставяше на Европа годишно преди въвеждането на санкциите.

Алжирският природен газ: Може ли да стане алтернатива на руския природен газ в Европа?

Преди избухването на войната в Украйна Алжир доставяше около 13% от необходимия природен газ на ЕС, докато Русия доставяше около 47%. В контекста на усилията на ЕС да се "отдалечи" от руския природен газ, Алжир се очертава като "спасител" на европейския континент, тъй като се нарежда на 11-то място в глобалния списък на страните по доказани запаси от природен газ и на трето място в списъка на страните по запаси от шистов газ, веднага след Китай и Аржентина.

Десетки танкери с втечнен природен газ за $2 милиарда обикалят бреговете на Европа

Десетки танкери с втечнен природен газ за $2 милиарда обикалят бреговете на Европа

Търговците очакват цените на природния газ в Европа да започнат да се покачват

Алжир може да бъде алтернатива на руския газ, тъй като доставя газ за Европа чрез Транссредиземноморския тръбопровод и чрез танкери за втечнен природен газ. В момента Алжир е вторият по големина доставчик на газ за Италия, веднага след Русия. Алжир също изнася газ за Испания чрез два газопровода. По-конкретно, газопроводът Магреб-Европа (MEG), който минава през Мароко, и тръбопроводът Medgaz, който е подводен газопровод между Алжир и Испания. Франция и Португалия доставят алжирски газ през Испания.

Алжир може да използва нововъзникналите обстоятелства, за да доставя газ на Европа и да получи огромни допълнителни приходи в държавния бюджет. В Алжир енергийният сектор е във фокуса на широк спектър от официални и академични интереси, насочени към създаването на силна енергийна индустрия, която би улеснила инвестициите в сектора.

Европейските политици се втурват към Алжир

През последните месеци голям брой европейски лидери и официални лица посетиха Алжир. Френският президент Еманюел Макрон пристигна в Алжир на 25 август 2022 г. на тридневно официално посещение. Посещението се осъществи след голяма криза в отношенията между двете страни, която беше определена като безпрецедентна по своя мащаб.

След визитата френските медии съобщиха, че Алжир възнамерява да увеличи доставките си на природен газ за Франция, но не разкриха подробности за допълнителни количества.

Катар пренасочва доставките си на втечнен газ за ЕС към други страни?

Най-големият производител на втечнен газ в света пренасочва доставките си за ЕС към други страни?

Страната има това право

Визитата завърши с "Алжирската декларация за подновено партньорство", която отразява желанието на двете страни да "открият нова ера в отношенията" и да възприемат "конкретен и конструктивен подход, фокусиран върху бъдещи проекти и младежи". Важно е да припомним, че отношенията между Франция и Алжир се влошиха след изявлението на френския президент Еманюел Макрон от октомври 2021 г., в което той попита "Имало ли е алжирска нация преди френската колонизация?". Въпреки това отношенията с Алжир станаха важни за Франция за една нощ, тъй като "руската специална военна операция" в Украйна доведе до увеличаване на европейското търсене на северноафрикански природен газ, както и поради увеличената миграция през Средиземно море.

На 5 септември 2022 г. председателят на Европейския съвет Шарл Мишел внезапно посети Алжир и се срещна с президента Абделмаджид Теббун и редица официални лица.

След срещата с президента Тебун, Мишел заяви: "Предвид международните обстоятелства, които всички знаем, енергийното сътрудничество очевидно е от съществено значение и ние виждаме Алжир като надежден, лоялен и ангажиран партньор в областта на енергийното сътрудничество".

Сметките за ток и газ растат: Какви помощи отпускат различните европейски държави (и България)?

Сметките за ток и газ растат: Какви помощи отпускат различните европейски държави (и България)?

Държавите-членки на ЕС до голяма степен са отговорни за своите национални енергийни политики

Мишел добави, че срещата му с алжирския президент "е била изключително ползотворна и насочена към бъдещето... и двете страни споделят една и съща амбиция, да дадат нов тласък на качеството на отношенията между Алжир и Европейския съюз".

Европейският служител се позова и на изискването за преразглеждане на Споразумението за асоцииране, подписано с Алжир (влязло в сила през 2005 г.), така че да служи на общите интереси и на двете страни.

В този контекст си струва да припомним противоречивото и расистко обръщение на Жозеп Борел към бъдещите дипломати при откриването на Европейската дипломатическа академия в Брюж от октомври 2022 г., в което той каза "Да, Европа е градина. Построихме градина... По-голямата част от останалия свят е джунгла и джунглата може да нахлуе в градината." Той каза още, че вместо да строят стени, дипломатите трябва да "отидат в джунглата".

На 9 октомври 2022 г. френският министър-председател Елизабет Борн пристигна на двудневно посещение в Алжир. Тя беше придружена от 16 министри. По време на посещението двете правителства проведоха петата сесия на Междуправителствения комитет на високо равнище - за първи път от 2017 г.

Сметките за газ този ноември може да са с близо 80% по-високи от миналогодишните

Сметките за газ този ноември може да са с близо 80% по-високи от миналогодишните

Ето каква цена на синьото гориво поиска "Булгаргаз" за следващия месец

На 10 октомври 2022 г. алжирският министър на енергетиката Мохамед Аркаб и европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон откриха четвъртия годишен енергиен диалог на високо равнище между Алжир и ЕС в Алжир, първият от 2016 г. След това, от 11 октомври до 12 октомври 2022 г. беше организиран втори енергиен бизнес форум Алжир-ЕС.

Периодът бе белязан и от няколко посещения на италиански официални лица в Алжир. Посещенията завършиха с подписването на няколко споразумения, най-важното от които е споразумение за 9 милиарда долара за доставка на Италия с допълнителни количества природен газ.

Министърът на външните работи на Италия Луиджи Ди Майо посети Алжир на 28 февруари 2022 г. След това италианският министър-председател Марио Драги посети Алжир на 11 април 2022 г. и договори доставката на допълнителни количества природен газ.

Марио Драги се завърна в Алжир за ново посещение на 18 юли 2022 г. за четвъртата двустранна среща на върха на двете страни, която доведе до споразумение за допълнителни количества природен газ в замяна на италиански инвестиции в селското стопанство и индустрията.

По време на посещението той обяви и голяма инвестиция на италианската Eni, френската Total и американската Oxy-Occidental Petroleum Corporation в разработването на петролни и газови находища в Югоизточен Алжир на стойност четири милиарда долара.

Алжир е най-голямата африканска и арабска страна с обща площ от 2 381 000 km2, население от 44 милиона и 1 622 km дълга брегова линия на Средиземно море е важна за евро-средиземноморското сътрудничество на всички нива. Около две трети от алжирския износ е за ЕС, което прави ЕС основен търговски партньор на Алжир. През 2020 г. двустранният стокообмен достигна ниво от 24,9 милиарда евро.

Кога ще дойде пикът на потребление на газ и петрол в света

Кога ще дойде пикът на потребление на газ и петрол в света

Русия няма да си възвърне позициите на международните пазари на горива, смята МАЕ

В контекста на новите европейски икономически политики анализаторите смятат, че досега алжирската икономика не е имала никакви ползи от споразумението за асоцииране с ЕС. Алжир трябва да инициира процеса на преразглеждане на споразумението и да търси по-големи ползи за икономиката си и особено за производствените сектори. Глобалната енергийна криза - и особено липсата на природен газ - е историческа възможност за Алжир.