Централната банка на Аржентина затегна ограниченията върху движението на капитали. Финансовата институция обяви в неделя, че разрешава закупуване на долари от физически лица до 200 долара на месец.

Резултатите от изборите не оставиха друг избор на регулатора.

"Във връзка с настоящата несигурност, ръководството на Централната банка в неделя реши да предприеме редица мерки, целта на които е запазването на резервите на Централната банка. Мерките са временни и ще бъдат валидни до декември 2019 г.", се казва в съобщението на банката.

Според решението, физическите лица, които имат банкова сметка в Аржентина, ще могат да купуват до 200 долара на месец. За други лица е определен лимит от 100 долара.

Централната банка предприе тази стъпка след президентските избори в републиката, които бяха спечелени от опозиционния кандидат Алберто Фернандес, представляващ лявоцентристката коалиция.

Аржентина налага валутен контрол в защита на икономиката

Аржентина налага валутен контрол в защита на икономиката

Ограничава се купуването на чуждестранна валута

Припомняме, че по-рано, на 1 септември, правителството определи месечен лимит за физически лица да купуват на $10 хиляди, а без банкова сметка можете да се закупят не повече от хиляда долара.

В неделя Маурисио Макри призна поражение на президентските избори в страната, на власт дойде популистка партия, която контролира третата по големина икономика в Латинска Америка през голяма част от последните три десетилетия.

Може да се каже, че подобни мерки за ограничаване на закупуването на долари се очакваха: новото правителство ще наследи кризисна икономика, която е на прага на дефолта, рецесия и инфлация на около 55%.

Въпреки че Макри също се сблъска с катастрофална икономическа ситуация, когато дойде на власт преди четири години, повечето основни макроикономически статистически данни сега са значително по-лоши.

Икономиката на секса: кризата в Аржентина доведе до срив на продажбите на презервативите

Икономиката на секса: кризата в Аржентина доведе до срив на продажбите на презервативите

Инфлацията в страната достигна 50%, което прави достъпът до много базисни стоки изключително затруднен

Като се има предвид, че капиталовите пазари в Аржентина вече са в стрес, Централната банка няма друг избор, освен да ограничи допълнително капиталовите потоци.

В края на септември Международният валутен фонд реши да отложи финансовата програма за Аржентина поради политическата и икономическата несигурност в страната. Всъщност 56-милиардното споразумение с Аржентина беше замразено, включително заем на стойност близо $5,5 милиарда, който беше представен за потвърждение на 15 септември.

Сега преговорите с Международния валутен фонд ще бъдат водени от новото правителство. Любопитното е, че ръководството се промени и във фонда: Кристалина Георгиева беше избрана за ръководител на МВФ.

Аржентина внася по десетки милиони долара с почти всеки полет към страната

Аржентина внася по десетки милиони долара с почти всеки полет към страната

Дори с редовните пътнически полети от Великобритания и САЩ