Десет държави от ЕС, сред които е и България, се съгласиха да създадат алианс за ядрена енергия въпреки противопоставянето на Германия и Австрия, съобщава FT, цитиран от БНР.

Споразумението ще позволи на Франция, България, Нидерландия, Хърватия, Чехия, Финландия, Полша, Румъния, Словакия и Словения да споделят вериги на доставки и за обучения, както и да се подкрепят нови ядрени централи.

За подобно развитие загатна в студиото на Money.bg и зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков, който посочи, че ще се търси "общо европейско решение" за транспортирането и преработката на отработените касети ядрено гориво.

Очертава се държавно "спасяване" на ТЕЦ-2

Очертава се държавно "спасяване" на ТЕЦ-2

Българските фирми чакат по-ниска цена на тока и не сключват дългосрочни договори, каза зам.-министър Еленко Божков

Ядреният алианс е воден от Париж и беше формиран по-рано във вторник в кулоарите на среща на министрите на енергията на ЕС в Стокхолм, посочва финансовото издание. Франция се стреми да събере подкрепа за добавяне на ядрената енергия в няколко части от енергийното законодателство в ЕС, което се обсъжда, включително директивата на блока за възобновяема енергия и количеството ѝ в микса.

Париж иска ядрената ѝ индустрия да счита за нисковъглеродна. От другата страна на барикадата са Германия, Австрия и Люксембург, които са против това.

"Ядрената енергия е един от многото инструменти за постигане на нашите климатични цели, както за генериране на електроенергия на базово натоварване, така и за сигурност на доставките", се казва в съвместно изявление след срещата на десетте членки на ЕС.