Президентът Байдън ще подпише в сряда изпълнителна заповед, насочена към справяне с глобалния недостиг на чипове, който принуди американските производители и други производители да намалят производството, съобщиха служители на администрацията, цитирани от Reuters.

Според източниците на изданието изпълнителната заповед на Байдън ще стартира незабавен 100-дневен преглед на веригите за доставки за четири критични продукта: чипове, батерии с голям капацитет за електрически превозни средства, редки минерали и фармацевтични продукти.

Актът ще започне и ревизия за укрепване на отбранителните възможности на страната от Министерството на отбраната. Тя ще бъде съсредоточен върху сферите на отбраната, общественото здраве, комуникационните технологии, транспорта, енергетиката и производството на храни.

САЩ страдат от дефицит на чипове и други продукти от началото на пандемията, включително предпазни маски, ръкавици и други лични персонални хигиенни средства.

Недостигът на чипове, който в някои случаи принуди компаниите да спрат цели производствени линии, е последният пример за затруднения в доставките, които нараняват американските работници.

"Не се заблуждавайте, ние не просто планираме да поръчаме отчети", посочиха от администрацията. "Планираме да предприемем действия за отстраняване на пропуските, докато ги идентифицираме."

Ford наскоро обявиха, че липсата на чипове може да намали производството на компанията с до 20% през първото тримесечие, докато General Motors изтъкнаха, че са принудени да намалят производството в заводи в САЩ, Канада и Мексико и ще променят производствените си планове през средата на март.

Американските компании формират 47% от глобалното потребление на чипове, но само 12% от производството, а огромна част от нуждите на индустрията се задоволяват с внос от чужбина, според Асоциацията на полупроводниковата индустрия. През 1990 г. в САЩ са произвеждани 37% от световното производство на полупроводници.

След новата изпълнителна заповед на Байдън Белият дом ще се стреми да диверсифицира зависимостта на веригата на доставки на САЩ за специфични продукти като редки земни минерали от Китай. Освен това законът ще се опита да върне част от това производство в САЩ и да си партнира с други страни в Азия и Латинска Америка, когато не може да произвежда такива продукти у дома.