България, най-бедната държава в Европейския съюз, отстъпва от почти 25 г. трансформация на икономиката след комунизма и увеличава влиянието на правителството в икономиката, пише Bloomberg.

След тежка финансова криза през 90-те години на миналия век, България започна да приватизира държавни компании и да кани конкуренция - ключова стъпка в интеграцията с по-богатата Западна Европа. Но сега се намесва в бизнеси от управление на водоснабдяването през строителство до хазарт и дистрибуция на вестниции, променяйки облика на индустрии, контролирани от някои от най-богатите и влиятелни хора в страната.

Процесът, който започна преди две години, започва да се забързва, следвайки опитите на правителства в Европа, които засилват присъствието си в ударените от коронавируса икономики. Правителството на премиера Бойко Борисов спечели в петък първото гласуване за създаване на петролна компания, която ще се състезава с пазарния лидер "Лукойл".

"Държавата ще влезе там, където е необходимо", заяви миналия месец министърът на финансите Владислав Горанов. "Вероятно либералният модел в периода на криза трябва да бъде разглеждан с подозрение".

Борисов, бодигард на последния комунистически диктатор на България, взима и сдава властта през последните 11 години. Третото му правителство започна няколко големи проекта в инфраструктурата и енергетиката, включително рестартиране на търг за ядрена централа и прокарването на газопровод, пренасящ руски газ от Турция към Централна Европа.

Миналата година, след кризата с водата в Перник, правителството създаде и холдингова компания, която да контролира ВиК дружествата. И даде на държавна компания за поддръжка на пътищата 2,3 млрд. лв. поръчка без търг.

През май правителството обяви, че ще създаде платформа за хотелски резервации, за да подкрепи местния туризъм и възложи на пощите националното разпространение на печатни медии за 10 години.

"В днешния свят има аргумент за подобряване на съотношението разходи-качество чрез мащаба", коментира Рафаела Тенкони, главен икономист в ADA Economics в Лондон. "Но качеството на резултата зависи от качеството на ръководството. В случая с България бих заложила на предпазлив скептицизъм."

В едно от най-значимите разтърсвания в България, през януари държавният спортен тотализатор пое контрол над целия бизнес на Васил Божков, смятан за най-богатия човек в страната. На него са повдигнанти 18 обвинения - от опит за подкуп до поръчителство на убийство, като в момента бизнесменът е в изгнание в Дубай.

Той отрича да е нарушавал законите. Но случаят поражда спекулации, че правителството на Борисов се опитва да измести влиянието от едни фигури, които дълго се радваха на благосклонно отношение, към други.

"България развива един вид държавен капитализъм - институциите се използват като инструмент за преразпределяне на пазарното влияние между близки до правителството играчи", посочва Мартин Владимиров, икономически анализатор в софийския Център за изследване на демокрацията.Действията на правителството в сектора с горивата са особено показателни, тъй като създават директна конкуренция на "Лукойл". Най-големият търговец на горива и собственик на данъчни складове има над 220 бензиностанции и 400-километров тръбопровод.

Миналия месец управляващата коалиция прие промени, които затягат контрола над руската компания, която пък заяви, че може да спре дейност за кратко.

Сега Държавната петролна компания планира да използва държавни хранилища за съхранение горивото на други компании и да изгради 100 бензиностанции, за да предложи на потребителите "най-ниските цени".

"Това е последната стъпка, която предприема държавата", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в телевизионно интервю на 28 май. "Със своите 100 бензиностанции държавата няма да бъде най-големият, или дори основен играч, но хората ще могат да усетят реалната полза от това".

Вече ще губим пари и от бензиностанциите

Вече ще губим пари и от бензиностанциите

Анализ на ИПИ