Горещият картоф на предстоящите избори в Норвегия се оказва една стара тема - дали и с колко да бъдат таксувани най-богатите.

Държавата в момента се управлява от дясно-центристка коалиция, която намали данъка от 1% на 0.85%. Според социолозите обаче след вота, който ще се проведе през септември, на власт ще дойдат левите, които вече обявиха, че ще повишат отново налога.

Вчера лейбъристите заявиха, че ако си върнат властта, ще увеличат приходите от данъка с 633 милиона долара в рамките на следващите четири години. Най-голямата работодателска организацията в страната - NHO, обаче заяви, че това ще навреди на създаването на нови работни места. И дори разпространи изследване сред членовете си, според което 60% от тях са готови да увеличат броя на служителите си, ако налогът бъде изцяло премахнат.

"Не трябва да чертаем изкуствена линия, която да дели бизнеса и хората, богатите и бедните", казва Кристин Лънд, която оглавява работодателската организация, в която членуват 25 000 компании. "Става въпрос за създаването на работни места, което е най-добрата стъпка в преразпределянето на богатство", допълва тя.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Норвегия се нарежда на второ място в Европа след Финландия по равенство при доходите и една от четирите нации на Стария континент, където има "данък богатство". Останалите три са Франция, Швейцария и Испания.

Лейбъристите се възползват и от факта, че заетостта в страната намаля до около 67% от около 69% през 2013 г. Сред основните причини затова е и спадът на цената на петрола от 2014 г., който постави на колене основната индустрия в Норвегия. Консерваторите намалиха данъците и увеличиха харчовете, за да избегнат рецеция.