Обединеното кралство може да не съществува в сегашния си вид след десетилетие, смятат половината от гражданите му, установи проучване на Ipsos MORI, цитирано от Reuters.

Вотът, който подкрепи британското напускане на ЕС с 52% на 48% през 2016 г., обтегна връзките, които държат Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия в Обединеното кралство, като Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане, а Англия и Уелс за напускане.

Тъй като Обединеното кралство се насочва към последния си срок за Brexit, който е 31-и януари, исканията за референдум за независимост в Шотландия нарастват, както и за гласуване за обединение на Северна Ирландия с Република Ирландия. През 2014 г. шотландците вече веднъж отхвърлиха идеята за независимост с 55 срещу 45% по време на национален референдум.

70% от инвеститорите ще напуснат Великобритания след Брекзит

70% от инвеститорите ще напуснат Великобритания след Брекзит

31% от анкетираните от CFA UK посочват, че очакват твърд Брекзит на 31 октомври

Проучването на Ipsos MORI показва, че 50% от гражданите смятат, че Обединеното кралство няма да съществува след 10 години, като през 2014 г. делът им бил 43%. Само 29% са заявили, че държавата ще остане в сегашната си форма след десетилетие, което е намаление спрямо 45% през 2014 г. От изследователската компания интервюират във Великобритания извадка от 1 001 възрастни, които са над 18 г. Периодът, през който се случва това е 25-28 октомври.

В по-кратки срокове съдбата на съюза - която проследява историята си назад към Договора за Съюза от 1707 г. - също е несигурна: 42% заявяват, че Обединеното кралство ще съществува в период до пет години, срещу 44%, които са казали, че няма.

"Британската общественост сега е много по-раздвоена в очакванията си за бъдещето на Съюза, отколкото през 2014 г., когато то беше под интензивен дебат с Шотландия само три месеца след референдума за независимост", казва Емили Грей, управляващ директор на Ipsos MORI Шотландия.

"Резултатите ще бъдат тревожни за тези, които искат Шотландия да остане в съюза, докато водещите кампания за независима Шотландия ще се надяват, че това ще е продължаваща тенденция", допълва тя.

ОИСР: Брекзит без сделка ще доведе до рецесия

ОИСР: Брекзит без сделка ще доведе до рецесия

"Брекзит на практика е невъзможен", коментира също и най-богатият предприемач в Япония Тадаши Янай