Над 400 американски милиардери и милионери ще изпратят тази седмица писмо до Конгреса, с което призовават законодателният орган да не одобрява данъчната реформа на републиканците, която ще намали данъците им, съобщава Washington Post.

Богатите американци - сред които доктори, адвокати, предприемачи и изпълнитени директори - смятат, че републиканците правят грешка, като намаляват данъците на най-богатите семейства във време, в което дългът на САЩ е на рекордно висок, а неравенството между хората на нива, близки до тези от най-лошия период през 20-те години на миналия век.

С писмото те настояват Конгресът да не прокарва законодателство, което "още повече ще увеличи неравенството" и ще увеличи дълга. И даже предлагат повишение на налозите за най-богатите. Писмото бе направено публично днес. Планът на републиканците ще добави нови 1.5 трилиона долара към дълга на САЩ, с които да се покрият средствата от орязването на данъците за физически и юридически лица.

Писмото е съставено от Reponsible Wealth, група, която защитава прогресивни каузи. Сред подписалите се личат имената на Джордж Сорос и Стивън Рокфелер, както и много други, които притежават над 1.5 милиона долара активи или печелят по над 250 000 годишно. В тази група влиза и президентът Тръмп, който предложи единият от законопроектите.

"Смятам, че намаление на данъците е абсурдно", казва Боб Крендал, бивш шеф на American Airlines. Републиканците казват, че "не можем да си позволим да харчим пари, но можем да си позволим да намалим рязко данъците на богатите. Това няма смисъл", допълва той.

В момента в САЩ се обсъждат два варианта за данъчна реформа - единият предложен от президента Тръмп, а другият от републиканците. Макар да имат много разлики, те имат и нещо общо - и двата законопроекта намаляват данъците за много милионери и милиадери. Инициаторите твърдят, че това ще допринесе за по-бърз ръст на икономиката, като спестените от данъци пари ще се използват за създаването на нови компании или построяването на нови заводи.

Подписалите се под писмото обаче заявяват, че корпорациите вече печелят рекордно много пари и предпочитат средствата от налозите да се използват за образование, проучвания и инфраструктура, което ще допринесе за всички.