Максималната скорост на движение в населените райони да бъде ограничена на 30 км/ч, настояват европейските депутати. Резолюцията, която няма силата на закон, а е по-скоро призив към Европейската комисия и националните правителства, бе приета в сряда с 615 гласа "за", 24 гласа "против" и 48 въздържал се.

Превишената скорост е ключов фактор в около 30% от катастрофите с фатален край, отбелязват евродепутатите. Те призовават Комисията да предложи начини за прилагане на безопасни ограничения на скоростта - като налагане на максимална скорост от 30 км/ч в населени райони и такива с голям брой велосипедисти и пешеходци. За да насърчат допълнително безопасното движение по пътищата, те настояват също за нулева толерантност към шофирането в нетрезво състояние, подчертавайки, че именно алкохолът е намесен в около 25% от всички фатални случаи.

Резолюцията относно пътната безопасност на ЕС, приета в сряда, отбелязва, че около 22 700 души умират по пътищата на ЕС всяка година, като около 120 000 биват сериозно ранени. Напредъкът в намаляването на смъртността е в застой през последните години, а ЕС не успя да постигне самоналожената цел за намаляване наполовина броя на смъртните случаи по пътищата между 2010 и 2020 г. (броят на тези случаи е спаднал с 36%).

Според последни данни, най-безопасните пътища остават тези на Швеция (18 случая с фатален край на милион жители), докато Румъния (85 на милион) отчете най-високата смъртност за 2020 г. Смъртността за България възлиза на 67 фатални случая на милион жители през 2020 г., а средната смъртност за ЕС е 42 случая на милион жители.

Евродепутатите изискват от Комисията да обмисли и въвеждането на "безопасен режим на шофиране" в мобилните и електронните устройства на водачите, за да ограничи разсейването на вниманието по време на управление. Би трябвало да има данъчни стимули и подходящи застрахователни схеми при закупуване и използване на превозни средства с най-високи стандарти за безопасност, добавят евродепутатите.

Членовете на ЕП искат повече инвестиции в инфраструктура, която да допринесе за безопасността по пътищата, като основният фокус е върху зони с най-висок брой произшествия. Те призовават държавите членки да създадат фондове за пътна безопасност, които да пренасочват сумите, получени от глобите по пътищата, към проекти за безопасност на движението.

За да приложи правилно следващите стъпки в политиката на ЕС за пътна безопасност, евродепутатите призовават Комисията да създаде Европейска агенция за автомобилен транспорт, която да допринася за устойчив, безопасен и интелигентен пътен транспорт.