След близо половин година Франция ще трябва да избере новия си президент. Един от сериозните кандидати за поста е бившият премиер на страната Франсоа Фийон, който предлага на избирателите истинска икономическа революция в стил Маргарет Тачър.

Екс министър-председателят води убедително след първия тур на първичните избори за кандидат-президент на десницата в страната. Какво обещава Фийон, ако бъде избран? Той настоява за увеличаване на работната седмица от 35 на 39 часа, както и на пенсионната възраст до 65 години.

Освен това политикът иска въвеждане на имиграционни квоти, съкращаване на половин милион работни места от публичния сектор и ограничаване на държавните разходи със 100 милиарда евро.

Бившият премиер обещава ограничаване на корпоративните данъци с 40 милиарда евро, както и конституционална забрана за планираните бюджетни дефицити или иначе казано да се забрани със закон разходите на държавата да са по-големи от приходите.

С идването си на власт през 2007 година Фийон шокира Франция с твърдението си, че страната е изправена пред банкрут. Днес той обещава да спаси държавата от кризата със сериозни реформи, подобно на Маргарет Тачър през 1979 година, когато тя става премиер на Великобритания.

"Тачър беше избрана след дълъг и притеснителен период на спад за Обединеното кралство", посочва Фийон в мотивите за своята кандидатура. "Когато нейният мандат приключи, Великобритания вече не беше болният човек на Европа", допълва той, цитиран от Bloomberg.

По отношение на външнополитическата линия бившият министър-председател на Франция заявява, че е готов да работи с новия американски президент Доналд Тръмп и споделя неговата подкрепа за руския държавен глава Владимир Путин.

Неведнъж той е коментирал, че Франция трябва да има по-близки отношения с Русия и конкретно с Путин. Докато останалите европейски членки критикуват руските атаки в Сирия, Фийон ги определя като "студен, но ефективен прагматизъм".

Експерти виждат в политика силен поддръжник на свободните пазари, готов на строги икономии и сериозни съкращения в публичната сфера. Той настоява, че за Франция е важно да остане в Еврозоната и в Шенген. Въпреки това Фийон се обявява за по-голяма координация на икономическите политики в Европа и за по-строга охрана на външните граници.