Правителството в Германия ще направи интернет платформи като Amazon и eBay отговорни за продавачите, които не плащат данък продажби, съобщи говорител на правителството. Ходът е остро критикуван от бизнес организациите.

Законопроектът бе одобрен от кабинета в сряда, но трябва да премине и през парламента. Според него всички оператори на дигитални пазари ще бъдат задължени да събират данни за продавачите, включително имена, адреси и други, както и времето и размера на транзакциите. Проверка трябва да бъде направена и дали продавачите имат регистрация в германското финансово ведомство.

"Няма да толерираме продавачи в интернет магазините - особено тези, които са в чужбина и не могат да бъдат достигнати от германски данъчни власти - да правят бизнес без да плащат данъци", заяви Улрике Демер, правителствен говорител.

Правителството заяви, че губи "стотици милиони евро" всяка година от неплатени данъци. Мярката е насочена основно към чуждестранни компании. Електронната търговия отговаря за около 10 процента от общата търговия на дребно в Германия - около €53 милиарда - по данни на местната бизнес асоциация.

Amazon умножи по 12 печалбата си за година

Amazon умножи по 12 печалбата си за година

Приходите подскачат с 39%

Новият закон идва в труден период за американските технологични гиганти в Европа. Миналият месец Европейската комисия наложи глоба от €4,3 милиарда на Google, а преди година компанията бе накарана да плати и други €2,42 милиарда по друго обвинение.

Година по-рано Apple пък трябваше да върне €13 милиарда в неплатени данъци на Ирландия, макар страната да протестираше решението на Брюксел.

Германия наскоро прие и спорен закон, според който социални мрежи като Facebook и Twitter да изтриват потенциално нелегални постове, които съдържат реч на омразата, в рамките на 24 часа - или ще се наложи да платят глоби до €50 милиона.

Германия прие тежки глоби за социалните мрежи, които не се борят с речта на омразата

Германия прие тежки глоби за социалните мрежи, които не се борят с речта на омразата

Компаниите ще трябва да плащат до 50 милиона евро