Берлин спира продажбите на оръжия за Рияд и постигна съгласие с Франция да забрани влизането на няколко саудитци след убийството на журналистка Джамал Кашоги, повишавайки натиска срещу кралството, пише The Wall Street Journal. В понеделник министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заяви, че забраната включва 18 души.

По-късно говорител на правителството съобщи, че продажбата на оръжия на Саудитска Арабия, включително сделки, по които вече има споразумение, ще бъдат спрени. Сред тях е и доставката на 20 бойни кораба.

Франция, Великобритания и Испания пък са сред държавите, които вече заявиха, че ще продължат да продават оръжия на Рияд, въпреки призивите да спрат. Именно Париж и Лондон са сред най-големите доставчици от Европа за кралството и традиционно пазят Рияд от критиките на Европейския съюз заради неспазването на човешките права и ролята на държавата в кървавия конфликт в Йемен.

През 2017 г. Германия е продала оръжия за $105 милиона на Саудитска Арабия, според International Peace Research Institute. За същия период Великобритания е изнесла оръжия за $463, а Франция - $27 милиона.

Забраната, наложена от Берлин, може да окаже влияние и върху Лондон и Париж. Британското правителство иска да продаде на Саудитска Арабия изтребители Eurofighter. Но споразумението включва четири страни - Великобритания, Германия, Италия и Испания, като всички те трябва да дадат "зелена светлина".

Купуването на оръжия от Кремъл носи риск от санкции. Защо страните все пак предпочитат Русия пред САЩ?

Купуването на оръжия от Кремъл носи риск от санкции. Защо страните все пак предпочитат Русия пред САЩ?

Цената е само единият от три важни фактора