Историята на Аржентина е уникален икономически парадокс, когато една просперираща държава внезапно и без видима причина изпада в продължителна депресия. В началото на 20-ти век на Аржентина беше предречено да стане световна суперсила. Държавата беше една от 10-те най-богати страни на планетата и се състезаваше при равни начала със Съединените щати за хегемония на континента.

Въпреки това, 20-ти век, с войните, с индустриализацията, икономическия подем и технологичните революции, сякаш заобикаля латиноамериканската държава и от 50-те години на миналия век тя се търкаля към бездната.

Какво доведе до упадъка на Аржентина и защо от най-богатата държава в Латинска Америка се превърна във вечен длъжник?

Снимка 221434

Източник: iStock

Несъстоялият се златен век

Най-добрият показател за благосъстоянието на една страна е Брутния вътрешен продукт на глава от населението. През 1926 г. Аржентина изпревари по този параметър всички държави в Европа с изключение на Великобритания и Франция.

Страната превъзхожда Австралия и Канада по население и национален доход. Годишният ръст на БВП достига 6%, делът на националната икономика в света е 1,2% при население от 10 милиона души!

Страната привлече инвеститори от цял свят, селското стопанство и индустрията се развиваха с огромни темпове . Аржентинците бяха сред основните доставчици на говеждо месо, цитрусови плодове, зърнени култури, слънчогледово масло. Изглеждаше, че 20-ти век ще се превърне в Златния век за историята на тази държава.

Успехът се основава на огромното количество плодородна земя и топъл климат. Основният източник на доходи беше износът на селскостопански продукти. За сравнение, през 1903 г. от Аржентина са продадени 2,7 млн. тона пшеница. Този обем е по-голям само в Русия и Съединените щати.

В аржентинската столица Буенос Айрес метрото е пуснато още през 1913 година. Тук идват мигранти от цял ​​свят, включително и от Европа. Страната бе лидер на Южна Америка и се състезаваше със Съединените щати за сфери на влияние в Новия свят. Но в кой момент всичко се обърка?

Експерти в инфлацията: Как се справят аржентинците?

Експерти в инфлацията: Как се справят аржентинците?

Почти никоя друга страна няма толкова опит с инфлацията, колкото Аржентина

Аржентинският парадокс

"На Земята има четири вида държави: богати, бедни, Япония и Аржентина" (Саймън Кузнец, нобелов лауреат по икономика за 1971 г.)

За икономистите внезапният спад на Аржентина е мистерия. Светът е преминал през много изпитания през 20 век. Държавите в Европа няколко пъти се превръщаха в руини, агонизираха от многобройни икономически кризи САЩ и Канада, но всички тези страни се справиха с проблемите си. Аржентина - по някаква причина не можа.

Все пак специалистите идентифицират 3 основни фактора, поради които аржентинската икономика се срина: акцентът върху селското стопанство без развитие на промишлеността, зле обмислени икономически политики и слабостта на политическите институции.

Снимка 584900

Източник: iStock Images

Щастие на хартия

Бързият път към успеха на Аржентина беше наличието на много плодородна земя. Страната обаче се фокусира върху износа на храни и не развива собствена индустрия. С течение на времето Аржентина трябваше да внася все повече по-сложни продукти, машини, автомобили и други стоки.

Експортният модел се провали по време на световните войни и Голямата депресия. Засегнатите от тези бедствия просто спряха да купуват стоките си от аржентинците в необходимите обеми и без приток на печалби страната изпадна в криза. Започвайки да печатат пари, властите обезцениха местната валута и провокираха хиперинфлация, която само свали икономиката на дъното.

За да се справят с това, властите се опитаха да национализират чуждестранните компании, да прилагат импортозаместваща и да въвеждат ограничения върху свободната търговия. Тази търговска политика обаче се провали и доведе до инфлация, неплатежоспособност и непрекъсната икономическа криза.

Освен това аржентинските власти се отличават с желанието си постоянно да вземат кредити, като се предполага, че те ще ги харчат за развитието на икономиката. Но, както често се случва, парите са използвани за изплащане на стари задължения, изплащане на заплати и пенсии и поддържане на валутния курс. В резултат на това парите от заемите приключват без ефект, а страната остава вечен длъжник на целия свят.

Снимка 391852

Източник: EPA/БГНЕС

Слабо и безотговорно управление

В крайна сметка, според американския икономист Саймън Кузнец, аржентинските политически институции просто не знаят как да планират икономиката си в дългосрочен план.

Всички приходи се изразходват моментално, не се инвестират, не се отлагат за по-късно. Огромен разход са социалните осигуровки. Властта не може да предложи икономическа стратегия поне за 20-30 години напред.

Трябва да се каже, че подобен проблем се наблюдава не само в Аржентина, но и в почти всички страни от Латинска Америка. Техните правителства често раздуват социалната подкрепа, обещавайки да решат наведнъж всички икономически проблеми, но в крайна сметка вкарват страните си в дългова спирала. Но само Аржентина обаче загуби цялата голяма икономическа мощ, която имаше в началото на 20 век.

Аржентина: падението на една от най-богатите страни в света

Аржентина: падението на една от най-богатите страни в света

Едно време Аржентина е сред най-богатите страни в света. Толкова богата, че се ражда дори крилатата фраза "богат като аржентинец". След това обаче идват цели осем държавни фалита. Как се стига до това безподобно падение?

Отчасти виновен е местният манталитет. Аржентинците не са свикнали да пестят. Веднага щом заплатите им бъдат намалени, те излизат на улицата, принуждавайки правителството да плаща сметките им, което допълнително влошава цялостната икономическа ситуация.

Желанието да защитите правата си има своите предимства, но понякога само вреди. Освен това това желание се проявява по странен начин. Така например страната е на 96-то място по корупция. И това въпреки непримиримостта към несправедливостта и икономическите престъпления.

Поради зле обмислени икономически действия Аржентина е преминала през 9 фалита в своята история. Днес тя дължи около 300 милиарда долара, равняващи се на 70% от нейния БВП. Малко вероятно е някога да се изравнят със САЩ и Канада по отношение на икономическо развитие и може да се забравят за статута на даже регионална суперсила.

Дали аржентинците някога ще успеят да стабилизират държавата си да се върнат към стабилно икономическо и социално развитие, само времето ще покаже.