Когато петролната корпорация Royal Dutch Shell публикува своя годишен доклад за околната среда през април тази година, компанията се похвали, че инвестира сериозно във възобновяема енергия. Петролният гигант се ангажира да инсталира стотици хиляди зарядни станции за електрически превозни средства по целия свят, за да компенсира вредата, причинена от изгарянето на изкопаеми горива, пише The Guardian в свой анализ за петролната индустрия и влиянието й над законите, свързани с климатичните промени.

Медията припомня, че в същия ден Shell издава още един доклад, от който става ясно, че най-голямото дарение на компанията за миналата година всъщност е отишло за политически лобистки групи, свързани в Американския петролен институт (API). Той е една от най-могъщите търговски организации в САЩ, която управлява отношенията на петролната индустрия с американския Конгрес.

Байдън поставя климата в центъра на американската външна политика

Байдън поставя климата в центъра на американската външна политика

Според директора на Националното разузнаване на САЩ, страната трябва да защити хората по целия свят

Противно на публичните изявления на Shell в подкрепа на електрическите превозни средства, главният изпълнителен директор на API Майк Сомърс обещава да се противопостави на много от екологичните мерки на американския президент Джо Байдън, включително предложения за финансиране на нови пунктове за зареждане в САЩ.

Той твърди, че "бързият преход" към електрическите превозни средства е част от "правителствените действия за ограничаване на избора на американци за транспорт".

Shell са дарили на API за над 10 милиона долара само през 2020-а година.  И те не са единствените. Повечето петролни компании също са основни дарители. Тaкива са ExxonMobil, Chevron и BP, въпреки че не са направили публичен своя принос.

Дълбоките финансови връзки подчертават силата и влиянието на API в петролната и газовата промишленост и това, което политиците определят като "основната роля на търговската група при създаването на пречки към новите политики и законодателство в областта на климата".

Докато компаниите провеждат рекламни кампании, в които се твърди, че се отнасят сериозно към климатичните промени, търговската група работи зад кулисите в Конгреса, за да спре или отслаби законодателството, свързано с опазването на околната среда. По-рано тази година лобист на Exxon във Вашингтон беше записан тайно от Greenpeace, описвайки API като "изкупителната жертва в индустрията, която пренасочва обществената и политическа критика от отделните компании".

ЕС инвестира 1 трилион евро в климата. Какво означава това?

ЕС инвестира 1 трилион евро в климата. Какво означава това?

Евродепутатите подкрепиха Европейския зелен пакт

Сенатор Шелдън Уайтхаус е демократ от Род Айлънд и ярък критик на медийната тактиката на големите петролни корпорации. Наскоро той обвини API, че "лъже в мащабен индустриален мащаб относно климатичната криза, за да спре законите за борба с глобалното затопляне.

"Големите петролни компании и API вървят ръка за ръка", заяви сенаторът и допълни, че "петролната и газовата индустрия вече признават, че не е социално приемливо да отричат съществуването на климатичните промени".

В този ред на мисли компаниите са под сериозен натиск да твърдят, че подкрепят нови енергийни решения, които са по-малко вредни за околната среда. Въпросът дали са искрени.

От Shell твърдят, че влиянието им е помогнало на API, която представлява около 600 петролни компании и рафинерии, да подкрепи окончателно данъка върху въглерода по-рано тази година.

С Джо Байдън в Белия дом и с все по-нарастващата обществена информираност, свързана с глобалното затопляне има признаци, че влиянието на API може би отслабва, тъй като собствените му членове се разделят поредица въпроси. Поне публично.

Френската петролна компания Total напусна групата тази година именно заради политиките си в областта на климата. Част от лобистите за чиста енергия в Shell напуснаха компанията през декември миналата година заради бавните според тях темпове на промяна от страна на компанията.

ОПЕК+ постигна историческа сделка за по-ниски цени на петрола

ОПЕК+ постигна историческа сделка за по-ниски цени на петрола

От началото на годината цената на петрола се покачи с рекордните 50%

Американският петролен институт е основан през 1919-а година като група за сътрудничеството на петролната индустрия с правителството по време на Първата световна война. Днес той е основна политическа сила в САЩ с близо 240 милиона долара годишни приходи. Бордът на директорите му е доминиран от представители на най-големите и влиятелни петролни компании в света. Търговската група поддържа около 10 милиона работни места и представлява близо 8% от американската икономика.

В редица съдебни дела се твърди, че API финансира учени, за които е известно, че отричат ​​или подценяват климатичните промени, както и че дава милиони долари на привидно независими организации, които отричат ​​или омаловажават нарастващата екологична криза.