Администрацията на американския президент Джо Байдън разглежда въпросите, свързани с изменението на климата като "спешна заплаха за националната сигурност", която ще бъде в центъра на външната политика на страната. Това потвърди директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, цитирана от The New York Times.

"За нас изменението на климата е както краткосрочна, така и дългосрочна заплаха, която ще определи живота на следващото поколение. Тревогите ни нарастват, защото промените в климата оказват влияние във всеки аспект на нашия живот", заяви Хейнс по време виртуална среща на върха, свикана от Белия дом за Деня на Земята.

Китай ще спести $1,6 трлн. от прехода към чиста енергия

Китай ще спести $1,6 трлн. от прехода към чиста енергия

Но Поднебесната империя трябва да спре да инвестира във въглищни централи още сега

Според директора на разузнаването, климатичните промени задължително трябва да бъдат в центъра както на националната сигурност, така и на външната политика на САЩ.

Овладяването на вредните емисии

По време на срещата, американският президент обеща, че САЩ ще намалят въглеродните емисии поне с 50% до 2030 г. Трансформацията ще бъде драматична промяна за страната и съществена стъпка за подпомагане на целия свят в овладяването на "сериозната климатична ситуация". САЩ са вторият по големина емитер на парникови газове на планетата. Първенецът е Китай.

"Планът на Джо Байдън се различава драстично от този на бившия президент Доналд Тръмп, който прекара четирите си години в управлението, омаловажавайки заплахите от изменението на климата и отменяйки голяма част от работата, която предишните администрации са предприели, за да се справят с него", пише The New York Times.

Обещавайки екологизиране на американската икономика, Байдън актуализира целта на страната по Парижкото споразумение, поставена от бившия президент Барак Обама за намаляване на парниковите емисии до 26% - 28% до 2025 г.

"Това е решаващото десетилетие, за да избегнем най-големите щети от изменението на климата", каза Байдън и допълни, че целта му е да направи САЩ климатично неутрални най-късно до 2050 г. Според президента от финансова гледна точка енергийният преход, разширяването на електромобилността и инфраструктурата биха предоставили възможност за създаване на милиони нови работни места, което също не е никак за подценяване.

Празидентът е категоричен, че борбата срещу изменението на климата се нуждае от "финансиране в безпрецедентен мащаб"

Байдън заяви, че е в най-голям интерес на държавите да работят заедно по въпроса за изменението на климата и изтъкна възможностите за работни места с чиста енергия, заявявайки, че те са на стойност "стотици милиарди долари". Той призова частния сектор да се включи в борбата, но предупреди, че "Wall Street трябва да предприеме ясни стъпки, за да избегне различни потенциални клопки".

Байдън обяви и създаването на Международен фонд за климата

Той ще има за цел да помогне на развиващите се страни за техните зелени инициативи. От своя страна САЩ ще удвоят своите международни дейности по финансиране, свързани с изменението на климата, от 100 млрд. долара до 2024 г.

Toyota ще преразгледа позицията си за климата, заради натиск от инвеститори

Toyota ще преразгледа позицията си за климата, заради натиск от инвеститори

4 фонда с активи за 235 милиарда долара оказват натиск върху автомобилния гигант

Американският президент постави борбата срещу изменението на климата като свой приоритет през януари. Страната отново стана част от Парижкото споразумение за климата, от което я оттегли Доналд Тръмп.

Останалите държави

По време на виртуалното събитие, китайският държавен и партиен лидер Си Дзинпин също призна, че иска страната му да изпълни парижките климатични цели. Канцлерът на Германия Ангела Меркел обеща, че Германия ще даде своя принос за постигането на целта на ЕС за климата. Целта на Брюксел е да намали емисиите с 55% до 2030 г.

"Изменението на климата не познава граници, не зачита национални граници и не може да бъде облекчено от нито една нация самостоятелно. Затова ние трябва да работим заедно по предизвикателството, което ни предстои", обобщи директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс.

Климатичните промени струват на Русия милиарди всяка година

Климатичните промени струват на Русия милиарди всяка година

Русия, един от най-големите замърсители, няма желание да намали вредното си въздействие