Великобритания има нов план как да опъне нервите на европейските си съседки по време на преговорите около "Брекзит". И той е свързан с доста необичаен сектор - риболовния.

Лондон е готов да отреже достъпа на най-близките европейски членки до нейните води, чрез анулирането на старо споразумение, сключено преди половин век.

Година, след като Великобритания избра да излезе от Европейския съюз (ЕС), е ясно, че взаимоотношенията между нея и Брюксел в тази посока неизбежно ще се променят.

Но Обединеното кралство планира да стигне по-далеч, като се оттегли от Лондонската конвенция за риболова, подписана с Франция, Белгия, Германия, Ирландия и Холандия през 1964 година, пише Bloomberg.

Властите в Ирландия определиха хода на Лондон, като "нежелан и безполезен". От друга страна обаче идеята на Обединеното кралство да върне пълния контрол върху водите си след "Брекзит" сериозно притесни индустрията в ЕС.

Някои експерти успокояват, че до такава крайна мярка може изобщо да не се стигне, а тя е по-скоро провокация от страна на премиера Тереза Мей.

"Брекзит" представлява сериозно предизвикателство пред сектора и определено това намерение ще стане част от преговорите", смята ирландският агроминистър Майкъл Крийд.