Китай обеща "значително" да увеличи покупките си на американски стоки след последния рунд преговори. И двете страни обещаха още дискусии с цел постигането на съгласие, пише Bloomberg. До увеличаването на митата на САЩ от 10 на 25 процента остава само месец.

След два дни разговори с китайски представители, Тръмп заяви, че ще прати двама топ преговарящи в Китай в средата на месеца - министъра на финансите Стивън Мнучин и търговския представител Робърт Лайтайзър.

Китайският официоз Xinhua излезе със съобщение, че разговорите са били откровени, специфични и плодовити. Китай се е съгласила да увеличи вноса на земеделски, енергийни и индустриални продукти, както и услуги. Двете страни са се съгласили да засилят сътрудничеството си в областта на интелектуалната собственост и трансфера на технологии, казва още Xinhua.

В свое изявление Белият дом не изреди нови ангажименти, но посочи, че има прогрес, но "остава да се свърши още много работа".

Корпоративна Америка готви война с Тръмп заради митата

Корпоративна Америка готви война с Тръмп заради митата

Над 200 търговски асоциации се изправят срещу президента с помощта на републиканци и демократи

Тръмп намекна и за възможност за лична среща с китайския си колега Си Дзинпин след получаването на официална покана от Пекин. По-рано през деня той написа в Twitter, "че не може да бъде направена финална сделка преди моя приятел президента Си и аз да се срещнем в близко бъдеще". Една от възможностите за среща е след визитата на Тръмп в Северна Корея в края на февруари.

Пред репортери след срещата с китайския вицепремиер Тръмп заяви, че е направен "огромен прогрес", но "това не означава, че имаме сделка". От изявлението му стана ясно още, че Китай е обещал да купи значително количество соя.

Споразумението за продължаване на разговорите повишава надеждите, че двете най-големи икономики в света ще намерят начин да прекратят конфликта преди 1 март, когато САЩ ще увеличи митата от 10 до 25% върху китайски стоки от $200 милиарда.

Митата на Тръмп генерират милиарди за САЩ. Но не Китай ги плаща

Митата на Тръмп генерират милиарди за САЩ. Но не Китай ги плаща

"Бащата на валутния борд" припомня, че тежестта в крайна сметка пада върху средния американец