Откакто Пекин обяви своята амбициозна инициатива "Един пояс, един път", китайските власти търсят всякакви възможности, за да затвърдят влиянието си в страните от Централна и Източна Европа. Редица от лидерите на държавите в региона посрещат с отворени обятия възможностите за привличане на китайски инвестиции.

И 2019 година се оказа повече от добра що се отнася до отношенията между Китай и Европейския съюз (ЕС) с подписването на редица нови споразумения между двете страни.

От друга страна обаче нарастващото китайско политическо и икономическо присъствие в ЦИЕ среща скептицизъм, особено в страни, като Полша и Чехия. И докато от някои държави в региона се оплакват, че остават леко встрани от "Един пояс, един път", други се опасяват, че Китай е повече конкурент и заплаха, отколкото партньор, пишат в свой анализ от Emerging Europе.

Край на приятелството между Прага и Пекин

Един дипломатически раздор стана централна тема на редица медии от региона - диспутът между Пекин и Прага. А всичко тръгна от това, че кметът на чешката столица одобри споразумение за побратимяване с тайванската столица Тайпе. Веднага след подписването му, Шанхай прекрати своето споразумение за побратимяване с Прага.

Действията на местната власт в Прага идват в пълен контраст с политиката на чешкия президент Милош Земан, който от години работи за привличането на повече китайски инвестиции в страната. Засега обаче усилията на държавния глава остават без успех.

"Китайските инвестиции в Чехия са неглижирани", казва директорът на анализаторската чешка фирма Sinopsis Мартин Хала. "Скептицизмът на властите в Прага по отношение на Китай е симптом, отколкото да идва от разочарованието от провалените опити за привличане на инвестиции през последните няколко години", допълва експертът.

Милиардните инвестиции в Сърбия, с които Китай си проправя път към Европа

Милиардните инвестиции в Сърбия, с които Китай си проправя път към Европа

Как Пекин ще донесе растеж на балканската икономика?

Партньор или враг е Китай?

"Най-сериозният скептицизъм в тази посока идва от Брюксел", казва изследователят от белградския Институт за международни политики и икономика Душан Пророкович.

"Например, бившият еврокомисар Йоханес Хан преди вече предупреди за опасността от китайското присъствие на Западните Балкани и за риска Пекин да превърне страните от региона в свой Троянски кон. Мисля, че политически импотентният ЕС, който се занимава повече с вътрешната си политика и е по-малко посветен на геополитическите промени, се плаши от Китай и от проекта "Един пояс, един път", защото той реализира не само икономически, но и геополитически цели", смята той.

"В настоящата ситуация в Европа Китай е конкурент", казва от своя страна Хала.

"Някои европейски държави, като Швеция и Чехия имат по-лош опит с отношенията с Китай в сравнение с други. И това се отразява на общественото мнение там. В случая с Чехия по-близките отношения със страната през последните пет години донесоха скандали вместо обещаните икономически изгоди", посочва още той.

Различният подход към Китай в ЦИЕ Докато Прага се опитва да се отдалечи от влиянието на Пекин, то други играчи от региона търсят възможности за обратното. Така например подходът към азиатския гигант Huawei е коренно различно в Чехия и Унгария.

Сърбия е привлякла 74 пъти повече китайски инвестиции от България за последните 6 години

Сърбия е привлякла 74 пъти повече китайски инвестиции от България за последните 6 години

Над 50% от вложенията на азиатската страна в региона са отишли в западната ни съседка

През миналата година регулаторите в първата изключиха китайския производител от обществена поръчка за близо 20 милиона евро заради опасения около националната сигурност. От друга страна Huawei продължава да инвестира огромни суми на унгарския и полския пазар.

Отново през 2019 година стана ясно, че компанията ще вложи 700 милиона евро в Полша, а също така и да стартира програма за обучение на ИТ специалисти в Унгария.

Балканите, от своя страна, са ключови за амбициозните планове на Пекин на Стария континент. Централна роля в това отношение играе Сърбия, която привлича най-много китайски вложения от страните в региона. Те вече възлизат на 10 милиарда долара.