Наближава 16 април -датата за първия тур на президентските избори във Франция. Вотът се очаква с огромно внимание не само в самата страна, а и в цяла Европа и света, тъй като резултатите са особено важни за изпълненото с проблеми сегашно състояние и бъдещето на ЕС.

Към този момент центристът Емануел Макрон излезе съвсем леко начело в анкетите пред десния антиевропейски кандидат Марин Льо Пен. Доста назад на трето място, остана първоначалният фаворит Франсоа Фийон.

Кампанията бе оцветена с големи финансови скандали, засягащи главно Фийон и Льо Пен.

Какво богатство притежават основните кандидати за президент на Франция?

Отговор дават публикуваните от проверяващото ведомство HATVP имуществени декларации на 11-те кандидати за високия пост, съобщава rns.online.

Както се вижда от декларацията на Емануел Макрон, той има спестявания в банки на стойност 120 хиляди евро, разпорежда се с известно количество ценни книжа и има застраховка за 91,9 хиляди евро.

Политикът обаче не притежава никаква недвижима собственост, но Макрон обяви, че има кредит на стойност 350 хиляди евро.

Лидерът на "Националния фронт" Марин Ле Пен обяви, че има два банкови депозита, но не притежава никакви ценни книжа. Тя притежава обаче дял в четири недвижими имоти на територията на Франция.

Марин Ле Пен е декларирала вземането на заем за предизборната си кампания на стойност 6 милиона евро от организацията Cotelec, оглавявана от нейния баща.

Десният кандидат за президент Франсоа Фийон пострада силно от разкритите финансови машинации, облагодетелствали неговата съпруга с близо 900 хил. евро доходи, без реално да ги е заработила.

Той декларира три недвижими имота. Собствената си консултантска агенция на 2F Conseil Фийон е оценил на 97,8 хиляди евро. Той е обявил и заем от 30 хиляди евро, взет за изплащане на данъци на неговата дъщеря през 2016 година.