Русия и нейният президент Владимир Путин са изправени пред безпрецедентно предизвикателство, след като избухването на новия коронавирус в страната се ускорява, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред CNBC.

"Това е огромно предизвикателство и огромна опасност за всяка нация по света. Не става въпрос само за Путин или за Русия, всяка страна е изправена пред това предизвикателство и това е безпрецедентно, никога не сме се сблъсквали с нещо подобно преди."

Песков каза, че това е първата голяма международна пандемия, с която се сблъсква светът.

"За света това е предизвикателство, защото знаем, че освен опасността за живота и здравето на хората, тази пандемична криза ще отвори вратите за огромна икономическа криза и това ще бъде още едно предизвикателство", добави говорителят.

Коронавирусът повали Русия: страната няма нищо за износ, а вносът поскъпва рязко

Коронавирусът повали Русия: страната няма нищо за износ, а вносът поскъпва рязко

Огромният бюджетен дефицит дори не е най-големият проблем

Коронавирусът се разпространи от Китай в Европа в началото на 2020 година, но изглежда достигането му до Русия отне повече време. Междувременно Путин се обърна към нацията на 25 март, като каза, че страната вече не може да се "изолира" от заплахата, нито да я спре да се "прелее" в Русия от съседните страни.

Путин също така отмени референдума за конституционни промени, които биха му позволили да се кандидатира за по-нататъшен мандат като президент. Той обяви и "неработна седмица", която след това беше удължена до края на месец април, с цел забавянето на разпространението на вируса. Руската столица Москва и Санкт Петербург бяха затворени, като това последва и други части на страната.

Но въпреки мерките, броят на потвърдените случаи на вируса се ускорява бързо в Русия. В неделя страната регистрира най-големия си ежедневен ръст на нови потвърдени случаи - над 6 000 случая. В понеделник Русия отчете нови 4 268 случая, което стана повод за надежди за забавяне. Вчера обаче цифрите продължиха да се покачват и достигнаха 5 642 случая, показват данни на руския център за реакция при кризи.

Русия потвърди 5 236 нови случая днес. По този начин по официални данни в държавата заразените са 58 000. Независимо от това, смъртността в Русия остава зашеметяващо ниска - досега са загинали 513 души.

Наближаващата криза в Русия поставя под риск $13 милиарда, изпращани от емигранти

Наближаващата криза в Русия поставя под риск $13 милиарда, изпращани от емигранти

Това ще засегне бившите съветски републики

По думите на Песков ситуацията "е наистина изключително сериозна и много проблемна". Според него сега е важно да се запази единството в международната общност и решимостта да се преодолее кризата. "Това е единственият начин", допълни той.

Някои анализатори коментират пред CNBC, че Русия е бавна в реакцията си срещу здравната криза и че не е сигурно как здравната система на страната ще се справи с предизвикателството. Един от експертите дори определи здравеопазването в Русия като "болно".

Но говорителят на Путин защити подхода на Русия към епидемията, като каза, че държавата е започнала да проверява болничния си капацитет и оборудване след избухването в Китай в началото на годината.

Песков твърди, че ежедневното покачване на заболелите от вируса не би застрашило здравната система на страната. Той очаква към средата на май пикът на заразата вече да е преминал.

Русия иска да намали парите в обращение, за да спре коронавируса

Русия иска да намали парите в обращение, за да спре коронавируса

Потребителите и бизнесът бяха призовани да използва безкасови плащания

Русия изпрати медицинска помощ и оборудване в САЩ и Италия, тъй като страните са сред най-засегнатите от вируса.

На товарите обаче пишеше "От Русия с любов", което беше тълкувано с известен цинизъм по света - че помощта има за цел да убеди САЩ и Европа да премахнат санкциите срещу Русия.

Песков, разбира се, категорично отрече, че Путин се стреми към облекчаване на санкциите чрез тази помощ, като заяви, че президентът "никога не е повдигал въпроса за санкциите".

"Всъщност, когато Путин чу, че някои щати в САЩ са изправени пред много, много тежка ситуация с вентилатори и други материали, първото му решение беше да изпрати някаква помощ", каза Песков.

Сега обаче Русия ще трябва да погледне по-близо до дома, за да смекчи икономическото въздействие на коронавируса.

Централната банка на страната вече сигнализира, че може да намали ключовия си лихвен процент за защита на икономиката. Независимо от това, сега експерти прогнозират сигурно свиване на икономиката през 2020 година. Те обуславят очакванията си на двойното въздействие на коронавируса и спада в цените на петрола, на което Русия, като основен производител и износител на петрол, разчита.

Кой ще бъде най-големият печеливш от колапса на американския петрол?

Кой ще бъде най-големият печеливш от колапса на американския петрол?

Но неговата радост ще бъде кратка, смята експерт