Търговската сделка на премиера на Великобритания Борис Джонсън беше одобрена от парламента по-малко от 24 часа преди окончателното разделяне на страната от Европейския съюз. Джонсън благодари на членовете на парламента за подкрепата на "историческото" законодателство.

"Съдбата на тази велика държава сега е твърдо в нашите ръце. Ние поемаме този дълг с чувството за цел и с интересите на британската общественост в основата на всичко, което правим", написа Джонсън в изявление след одобрението на сделката.

По този начин окончателно приключва четиригодишната сага, която разтърси политическия живот на Острова и раздели страната.

След гласуването на референдума през юни 2016 година сътресенията около Brexit принудиха двама министър-председатели да подадат оставка. Цялото напрежение рефлектира и върху пазарите, които трябваше да се адаптират към предефинираните отношения между Великобритания и най-големия й търговски партньор.

За Джонсън това е лично постижение. Той беше лицето на кампанията за Brexit през 2016 година и претърпя най-много политически загуби от невъзможността да осигури стабилност при разделянето с ЕС.

ЕС или Великобритания: Кой ще пострада повече от Brexit?

ЕС или Великобритания: Кой ще пострада повече от Brexit?

Едва 4% от общия износ и 6% от вноса на ЕС е свързан с Острова

Все още има рискове както за Джонсън, така и за Великобритания - през следващите месеци и години новите правила за търговия и проверки на стоки, преминаващи границата, вероятно ще създадат неизбежна пропаст между двете страни. А въпросът колко близо или далеч трябва да бъде Великобритания до пазара на ЕС със сигурност ще се превърне в постоянна характеристика на британския политически дебат, пише Bloomberg.

В краткосрочен план обаче сделката дава на Джонсън вътрешна победа в труден момент. Неговото правителство се бори с възраждащия се коронавирус, който вече е причинил най-дълбоката рецесия на Острова в продължение на повече от 300 години.

Сделката, сключена в навечерието на Коледа, беше подписана от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, преди да замине за Лондон.

Докато броим последните минути на Великобритания в единния пазар и митническия съюз на ЕС, моментът ще отбележи "ново начало в историята на страната и нови отношения с ЕС като техен най-голям съюзник", допълни Джонсън.

Паундът и еврото скачат след сделката на Лондон с ЕС

Паундът и еврото скачат след сделката на Лондон с ЕС

Щатският долар се обезценява спрямо повечето основни валути