Литва стана първата държава членка на ЕС, която се отказва от природен газ от Русия. Литва е първият член на Европейския съюз, който се отказва от природен газ от най-големият доставчик на блока Русия. Това коментира министъра на енергетиката на балтийската страна, предаде Bloomberg.

Литовските компании намалиха и впоследствие почти спряха потоците си на газ през руските тръбопроводи през уикенда, без да е нужна забрана от правителството, каза министърът на енергетиката Дайниус Крейвис и добави, че правителството ще наложи такава мярка, ако е необходимо.

Миналата година Русия доставила газ за около 26% от нуждите на Литва, а 12% са дошли от газохранилища в Латвия.

Страната проучва възможности за разширяване на своя терминал за втечнен природен газ в Балтийско море, сега ще разчита на внос на втечнен природен газ от САЩ и Норвегия, според Kreivys.

Членовете на ЕС обсъждат възможността да прекратят зависимостта си от руски доставки на енергия след нахлуването на страната в Украйна през февруари. ЕС обяви, че работи и по допълнителни санкции срещу Русия за по повод войната.

Само преди осем години Литва разчиташе изцяло на "Газпром" за доставките на газ. Страната отдавна призовава страните членки на ЕС да се откажат от руския газ. Властите в Литва обмислят и затварянето на границите с Русия и Беларус, съобщи ръководителят на литовското външно министерство Габриелиус Ландсбергис.

Министърът обаче заяви, че не може да посочи точна дата. Литва има граница с Русия само с Калининградска област. Руският посланик Алексей Исаков беше помолен да напусне Литва. Вилнюс също реши да затвори руското консулство в Клайпеда.