Япония е известна с безкрайно работливите си граждани, като наскоро властите там обявиха, че търсят възможност за намаляване на броя на часовете, прекарани в офиса. Сега примерът й ще последва една друга известна с трудолюбивостта си нация - Южна Корея.

Властите в Сеул обаче са решени на предприемането на по-строги мерки за изпълнението на тази цел. Те искат да ограничат със закон максималното работно време до 52 часа седмично от настоящия праг от 68 часа в момента.

Държавата, където се работи прекалено много, дава на хората си "право на почивка"

Държавата, където се работи прекалено много, дава на хората си "право на почивка"

Трудът през уикендите ще се плаща на 50% или 100% отгоре

Първоначално промяната ще бъде задължителна за компаниите с над 300 служители и за публичните институции, а след време и по-малките фирми ще трябва да спазват новите изисквания, съобщава Telegraph.

Работодателите, които искат от своите служители да работят редовно повече от 40 часа седмично и допълнително още 12 часа извънредно и по този начин "прекрачат" ограничението, ще бъдат застрашени от 2 години затвор и глоба до 18 000 долара.

Южнокорейците вече няма да са най-дълго работещите в Азия

Южнокорейците вече няма да са най-дълго работещите в Азия

Парламентът прокара закон, който намалява броя на работните часове в седмицата

Осигуряването на по-добър баланс между професионалния и личния живот е сред ключовите приоритети на правителството в Южна Корея.

Властите в страната се надяват, че по-продължителното свободно време ще помогне за решаването на още един от сериозните проблеми на страната - ниската раждаемост.