Държавният пенсионен фонд на Норвегия, финансиран от приходите на страната от износа на петрол, генерира нови 123 милиарда долара през 2020 година.

Този втори по големина резултат за 25-те години от историята на фонда е увеличил размера му до рекордните 1,3 трилиона долара. Това прави 240 000 долара за всеки от 5,4-те милиона норвежци, съобщава finanz.ru, цитирайки Bloomberg.

Рентабилността на най-големият суверенен фонд в света за миналата година беше 10,9%, а основните приходи бяха донесени от инвестиции в американски технологични компании.

Като един от най-големите акционери в Apple, Amazon, Microsoft, Tesla, Alphabet и TSMC, фондът е спечелил над 30 милиарда долара от инвестициите си в тях.

Като цяло портфолиото от акции на 9 хиляди компании, които представляват 70% от инвестициите на фонда, донесе 12% доходност. Възвръщаемостта на инвестициите в облигации е 7,5%, докато недвижимите имоти носят н фонда 0,1% загуба през 2020 година.

Общият доход в норвежки крони е вторият най-висок от 1998 г. насам, въпреки че властите трябваше да направят непредвидени разходи от фонда поради пандемията и спада на цените на петрола, каза Ейстен Олсен, ръководител на банката Norges, която управлява фонда.

Общо от фонда бяха изтеглени 34 милиарда долара, за което той трябваше да продаде част от облигациите от портфейла си.

Глобалното подразделение на фонда (Statens pensjonsfond Utland, бивш Норвежки петролен фонд) държи 1,5% от всички акции, емитирани в световен мащаб.

Държавните инжекции във фонда започнаха през 1996 г. от приходите при експорта на петрол и природен газ за да защити норвежката икономика, зависима от цените на енергията, от други резки шокове, както и за осигуряване на стабилността на живота на бъдещите поколения норвежци.

Норвежкият държавен пенсионен фонд е създаден през 1990 г. Управлява се от Norges Bank Investment Management (NBIM), подразделение на норвежката централна банка. На световните пазари държавният фонд функционира чрез глобалната структура Government Pension Fund Global. Фондът инвестира предимно извън страната, за да не стимулира инфлацията в Норвегия.