Нова голяма битка на "пластмасовия" фронт вече е в разгара си, след като ООН официално започна работа по ново международно споразумение с цел справяне с глобалния проблем с пластмасовите отпадъци, пише в свой материал Quartz.

В края на миналата седмица приключи първата среща на Междуправителствения преговорен комитет по въпросите на замърсяването с пластмаси, която се състоя в Уругвай. Това е първа стъпка в посока реализацията на най-мащабното екологично споразумение след това от Париж от 2015 г.

През следващите две години в рамките на комитета ще се дискутира колко задължаващи правителствата ще бъдат новите текстове. Принципната позиция на повечето е, че замърсяването трябва да бъде прекратено, но от там нататък започват разминаванията. Хардлайнерски настроените държави и активисти искат пълна забрана на някои видове пластмаси и химикали, докато големи производители като Nestle и Unilever призовават акцентът да бъде върху рециклирането, а глобалните цели да се дефинират от национални приоритети.

Каква е ситуацията в момента и какво трябва да се промени

Към момента рециклирането е обект на критики заради малкия си ефект върху замърсяването. Едва 5 процента от пластмасите в САЩ са били рециклирани през 2021 г., което е почти двойно по-малко в сравнение с 2014 г.

Според активистите не бива държавите да бъдат оставяни сами да си поставят цели по отношение на пластмасите, защото например именно в Щатите петролната индустрия харчи милиони, за да лобира в полза на изгодното за нея производство на такива изделия.

Как би изглеждал животът на Земята без пластмаса?

Как би изглеждал животът на Земята без пластмаса?

Ежедневието ни ще бъде съвсем различно

До момента САЩ, Саудитска Арабия и бизнесът призовават за модел, сходен с този от Парижкото споразумение, в който държавите правят собствени планове за действие вместо да има обща регулация. Според активистите, обаче, то не е постигнало целта си и настоящите национални политики и при най-добро желание пак биха затоплили планетата с над 2 градуса средно до края на века - с всички последици от това.

Затова и 45 държави искат ограничаване на използването на пластмаси за еднократна употреба - те съставляват около половината от пластмасовите отпадъци в наши дни. Освен това се цитират и данни, според които близо една четвърт от използваните при производството химикали са вредни за здравето.

През следващите 24 месеца ще стане ясно чии аргументи са по-силни.