На срещата на върха на Г-20, обединяваща лидерите на най-големите икономики в света, която се проведе на 4 и 5 септември в китайския град Ханджоу, доминираха преди всичко политическите теми.

Но освен ”горещите” въпроси на деня, основните сесии на срещата бяха посветени на също така наболелите и важните проблеми на световната икономика. Такива като стимулирането на глобалния растеж, противодействието на протекционизма и премахването на търговските бариери, проблемите на финансовите пазари и голямата задлъжнялост.

Днес сутринта японският премиер Шиндзо Абе е предупредил, че рисковете за влошаване на световната икономика се увеличават и страните от Г 20 и техните лидери, трябва да действат спешно за разрешаването на проблемите. Като едни от най-големите бариери  пред глобалния растеж той е посочил възраждащия се протекционизъм и заплахите от силната финансова задлъжнялост, съобщава Reuters.

Той е характеризирал сегашното състояние на глобалната икономика като вяло търсене, спад на инвестициите и търговията, нестабилни финансови пазари.

Двигателите на растежа от предишния етап на технологичния прогрес постоянно замират, а новите фактори за технологичната и индустриална революция все още набират сила, констатират от японска страна.

Германският канцлер Ангела Меркел е повдигнала темата, че Г 20 трябва да работи по целенасочено и упорито за увеличаване на инвестициите и  развитието на Африка. Тя също е отбелязала опасността от увеличаването на протекционизма в световната търговия.

Очаква се Г-20 да има нагласата в комюникето след края на срещата да декларира готовност за всички необходими политически и икономически мерки, вкл. фискални и структурни за постигането на стабилен и устойчив световен икономически растеж.

От своя страна директорът на Международния валутен фонд Кристин Лаград е призовала страните от Г 20 да положат по-големи усилия за повишаване на глобалния икономически растеж. За тази цел са необходими както координирани усилия на групата на най-големите икономики, а така също и индивидуални действия във всяка страна в областта на фискалната, монетарната и структурната политика.

Лагард също отбелязва, че честната и свободна търговия са едни от ключовите фактори за световния икономически растеж.