Русия и Китай са водещите актьори на провеждащия се Източен икономически форум. Двете държави потвърдиха стратегическото си партньорство, а лидерите им Владимир Путин и Си Дзинпин отново показаха много близки отношения.

Форумът, който традиционно се провежда във Владивосток, събира водещи фигури от политиката и бизнеса в Азия, а целта му е да насърчи инвестициите в слабо населения Далечен Изток на Русия.

Русия и Китай се измъкват от санкциите на САЩ с проекти за над $100 милиарда

Русия и Китай се измъкват от санкциите на САЩ с проекти за над $100 милиарда

Двете държави подготвят съвместни проекти в областта на интернет и технологиите

Държавните глави на Русия и Япония са ежегодни участници, а в последните издания се включват и други важни фигури като президента на Южна Корея, а вече и този на Китай. Обичайно се дискутират широк кръг от теми и се сключват множество инвестиционни споразумения.

Настоящото четвърто издание на тридневния форум (11-13 септември) привлича хиляди участници от над 60 държави. Програмата включва над 50 бизнес събития и дискусии по ключови въпроси, в които участват водещи лица от политиката, бизнеса, науката и медиите в Азия.

Китай строи скоростна жп линия до Владивосток за $12 милиарда

Китай строи скоростна жп линия до Владивосток за $12 милиарда

Дължината е 380 км, скоростта на движение 250 км в час

Във форума участват държавни лидери като южнокорейският премиер Ли Нак-йон и президентът на Монголия Халтмагийн Баттулга, както и водещи политически и бизнес фигури от Виетнам, Северна Корея и други.

Руският президент Владимир Путин се прояви като добър домакин, като посрещна японския премиер Шиндзо Абе и му показа завод на Mazda.

Първият китайски президент във Владивосток

Си Дзинпин е първият китайски държавен глава, който участва във форума. Събитието играе важна роля за двустранните отношения между Русия и Китай.

Дзинпин е придружаван от доста голяма делегация - около 1000 души. Сред тях са китайски бизнес лидери като шефът на Xiaomi Лей Джун и основателят на Alibaba Джак Ма. Очаква се руско-китайските партньори да сключат сделки за десетки милиарди долари.

Русия и Китай създават съвместен инвестиционен фонд от $10 милиарда

Русия и Китай създават съвместен инвестиционен фонд от $10 милиарда

Ще се финансират проекти от инициативата "Пътят на коприната"

Дзинпин се превърна в голямата звезда на икономическия форум, като бе посрещнат лично от колегата си Владимир Путин. Лидерите, които се срещат за трети път през тази година, за пореден път показаха изключително топли отношения. Те правиха палачинки и дори изпиха по чаша водка на екс. 

"Ние сме в постоянен контакт. Радвам се, че мога да ви придружа в Русия", заяви Путин, цитиран от ТАСС.

"Току-що отбелязахте, че китайската делегация е най-голямата на форума, което показва голямата привлекателност на тази среща, а от друга страна, това означава обширно сътрудничество между Китай и Русия в развитието на Далечния Изток", каза Дзинпин, цитиран от RT.

Руският президент изрази увереност, че двустранната търговия между Русия и Китай ще достигне 100 млрд. долара през 2018 г. По думите му тя постоянно се разширява и расте с над 30% годишно.