Министерството на отбраната на Румъния поиска от парламента на страната да одобри закупуването на 32 употребявани самолети F-16 от Норвегия, както и допълнителни продукти и услуги от правителството на САЩ, пише Euractiv.

Към момента Румъния разполага със 17 самолета F-16, които закупи от Португалия през последните пет години, за да замени остарелите си MИГ-21. Самолетите са били използвани от въоръжените сили на Португалия, но са били модернизирани преди доставката.

Румънската армия се стреми да добави към въоръжението си поне още две самолетни ескадрили.

Министерството на отбраната поиска от парламента предварително одобрение за придобиване на "пакет", който включва 32 самолета от правителството на Норвегия и пакет военни продукти и услуги от правителството на САЩ.

Прогнозната обща цена е 454 млн. евро. Министерството на отбраната посочи, че 32-та употребявани самолета F-16 ще струват около 354 млн. евро, а логистичната поддръжка и оборудването от "пакета" от САЩ се оценяват на 100 млн. евро.

Румънското правителство е заделило малко над 2% от своя брутен вътрешен продукт (БВП) за бюджета за отбрана - около 4,5 млрд. евро - и обяви, че почти една четвърт от тези средства ще бъдат използвани за придобиване на допълнително военно оборудване.

Сърбия също купува въоръжение. Президентът Александър Вучич заяви преди дни, че са направени "значителни" покупки на въоръжение за сръбската армия.

След среща с военните командири в Ниш в централна Сърбия, президентът посочи, че ситуацията със сигурността се усложнява в световен и регионален план и че е "ясно", че Сърбия ще трябва да подобри своите отбранителни способности.

В началото на декември медии съобщиха, че на среща в Москва руският министър на отбраната Сергей Шойгу и сръбският вътрешен министър Александър Вулин са се договорили да разширят и засилят военното сътрудничество между двете страни.

Гърция купува военни кораби от Франция за €3 милиарда

Гърция купува военни кораби от Франция за €3 милиарда

Париж укрепва военните връзки в Европа

Вулин обяви и за придобиването на новите руски системи за противовъздушна отбрана "Панцир". "Взехме руски противотанкови ракетни комплекси "Корнет". Имаме танкове, бронирана техника и купуваме нови "Панцир", добави сръбският министър.