Въпреки че черноморските курорти в Румъния не са много разпознаваеми като популярни летни дестинации на Балканите, Букурещ планира да промени това.

Правителството в северната ни съседка даде своето "да" за проект за изграждането на нов луксозен курорт на черноморския бряг, носещ името "Новият Костинещи" по името на станалия известен като морски курорт Костинещ в близост до град Констанца, съобщава Romania Insider.

Според плановете по продължението на 2,5-километровия бряг между Костинещ и село 23 Аугуст ще бъдат построени четири луксозни курорта, разположени на 800 хектара площ. Те ще включват осем 5-звездни хотели с общо 4000 стаи.

В допълнение там ще бъдат направени аквапаркове, голф игрища, а 100 хектара ще бъдат заети от морски градини.

Към момента въпросните 800 хектара земя, които правителството иска да бъдат застроени, са изоставени и неизползваеми, като до тях се стига по черен път.

Засега конкретна цена на проекта не се посочва, но според местната платформа Business Review той ще струва "няколкостотин милиона евро".

От медията припомнят, че това не е първият път, когато се разглежда подобна възможност. През 2007 година правителството в Букурещ работеше по подобен проект, но той беше изоставен заради липса на инвестиции.