Русия, която е сред трите най-големи износителки на петрол, се готви за сериозна крачка - предстои Кремъл да направи най-мащабната за последните 20 години данъчна реформа, свързана с петролния сектор.

Измененията трябва да позволят на националните производители да изнасят суров петрол и нефтопродукти безмитно, като целта е по този начин да се освободи финансов ресурс за по-големи инвестиции в находища. Ход на промените трябва да бъде даден до края на годината, съобщава Bloomberg.

Какви точно промени ще влязат в сила?

От началото на следващата година Русия ще започне постепенно да намалява експортните мита върху петрола, като целта е те да бъдат напълно премахнати до 2024 година. В същото време обаче ще бъдат повишени таксите за добив на петрол, като това ще запази данъчната тежест върху производителите в страната.

Очакванията са най-засегнати от промените да бъдат рафинериите, като новите условия ще увеличат цената на преработваната от тях суровина. За да се намали негативният ефект върху тях, ще бъдат обявени данъчни облекчения за няколко типа рафинерии.

Изключението ще важи за компании, инвестирали минимум 60 милиарда рубли или 950 милиона долара в развитие на бизнеса си между 2016 и 2024 година. Подкрепа ще бъде осигурена и на рафинериите, които са обект на международни санкции. Според Bloomberg това означава, че от данъчните облекчения ще се възползват всички големи петролни компании.

Това не е първата стъпка на Москва към премахване на експортните мита в сектора. Предходният опит беше през 1996 година, но той просъществува за кратко, като страната беше принудена да възстанови налозите заради финансовата криза от 1998 година.

Ще увеличи ли Русия износа си?

През последното десетилетие Русия изнася грубо половината от добива си на петрол. "Малко вероятно е този дял да се промени в резултат на данъчната реформа", според представителя на енергийното министерство в страната Павел Сорокин.

По неговите изчисления рафинериите, които няма да бъдат част от изключението, произвеждат общо между 15 и 17 милиона тона петрол годишно и надали много от тях ще спрат работа заради нарасналите разходи.

Важно уточнение е, че при условия на ръст на цените на международния пазар с 15% за месец, което би стимулирало местните производители да изнасят повече, се планира възстановяване на експортните мита.

Кой ще спечели и кой ще изгуби от промените?

"Печелившият от това е руският бюджет, а губещите са потребителите, основно тези в Евразийския икономически съюз, които ще плащат повече за руски петрол", смята Александър Бургански от лондонската анализаторска фирма Remaissance Capital.

За търговските партньори на Русия в съюза в момента доставките на руски суров петрол не се облагат. Те обаче връщат експортните такси при горивата, които от своя страна преработват и продават извън съюза.

Министерство на финансите на Русия изчислява, че тези безмитни доставки струват на хазната около 140 милиарда рубли годишно. След реформата клиентите на руските производители ще платят по-високи цени, формирани на базата на по-високия данък върху производството.