Русия и Саудитска Арабия са подписали в Ханджоу, Китай споразумение за предприемане на мерки за стабилизиране на петролния пазар, предаде РИА Новости.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви, че двете страни са се договорили за съвместни действия, целящи стабилизацията на цените на суровината, като един от тези начини е замразяването на добива.

В рамките на споразумението ще бъде създадена работна група за мониторинг на петролния пазар и изработване на препоръки за осигуряването на неговата стабилност. Първото заседание на групата ще бъде през октомври.

Саудитска Арабия и Русия отбелязаха неустойчивата ситуация на петролния пазар, заради съкращаването на капиталовите разходи и инвестиционните проекти в добива и преноса на този енергиен ресурс.

Министрите на енергетиката на двете страни ще се срещнат и проведат разговори п о темата през октомври в Алжир и през ноември във Виена.

След съобщението за постигнатото споразумение цената на петрола подскочи с 5 процента. Ноемврийските фючърси за сорта  достигнаха $49,38 за барел, което е с 5,44% над нивото им при закриването на вчерашната сесия.