Началото на новата седмица започна с нов ход от страна на САЩ и Китай към задълбочаването на търговския конфликт между двете най-големи икономики. През нощта в сила влязоха американски мита върху китайски стоки на стойност от 110 милиарда долара, а Пекин отвърна с такива върху американски внос за 75 милиарда долара.

Досега вече светът видя два рунда на търговската война, но митата от септември, заедно с тези, които Вашингтон отложи до 15 декември, са различни от останалите досега. На това мнение е икономистът в Bank of America Адитя Бав.

"За предишните тарифи имаше ясна граница те да не засягат потребителски стоки. Но за двете страни не останаха такива необложени стоки, които да не са потребителски", обяснява той пред CNN Business.

Сега такива като лаптопи, обувки и играчки са част от списъка на САЩ. От своя страна Китай ще облага с нови тарифи американския петрол.

Нови мита между САЩ и Китай биха вкарали световната икономика в рецесия за 6 до 9 месеца

Нови мита между САЩ и Китай биха вкарали световната икономика в рецесия за 6 до 9 месеца

Предупреждават от Morgan Stanley

Това от своя страна ще засегне потребителското доверие в деликатен момент за американската икономика точно в навечерието на президентските избори.

Експертите от JPMorgan преди време изчислиха, че американските тарифи ще костват средно по 600 долара на година на домакинство в страната. А тези разходи могат да се увеличат до 1000 долара годишно при влизането в сила на последните мита през септември и декември.

"Очакваните в края на годината действия са особено рискови", предупреждава Бав.

"Това е така, защото за разлика от предишните мита, при сегашните има малко алтернативни държави за доставки за американските компании. Като Китай отговаря за над 80% от вноса в тези сегменти", казва още той.

Обяснено по-конкретно това означава, че компаниите няма да могат да отговорят на търсенето от страна на клиентите чрез смяна на доставчиците. Заедно с това те ще трябва да се справят и с повишени разходи.

Китай удря САЩ с мита върху стоки за 75 милиарда долара

Китай удря САЩ с мита върху стоки за 75 милиарда долара

Митата влизат в сила от 1 септември и 15 декември