Правителството на Съединените американски щати засилва усилията си да си осигури минерали, критично важни за съвременните технологии, чиито добив в момента е доминиран от Китай, пише The Wall Street Journal.

През последните години САЩ и други западни държави инвестираха в проекти и одобряваха лицензи за добиването на тези ресурси - важни за производството на електромобили, мобилни телефони и вятърни турбини. Усилията на тези държави преминават на по-висока предавка заради изоставането от Поднебесната империя.

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед, с която ускорява разработването на мините. В понеделник ирландската TechMet съобщи, че американската International Development Finance Corporation, държавен кредитодател и инвеститор, е направила вложение на стойност $25 млн. в проектите ѝ за производство и рециклиране на ресурси, включително на никел и кобалт, които се използват в батериите за електромобили.

Минни компании и анализатори посрещнаха радушно последните развития, но предупредиха, че ще отнеме около 10 години за разработването на тази мина, както и че Западът трябва да разработи технологии, с които тези материали да се превръщат в крайни продукти. "Свалянето на Китай от трона при редкоземните минерали е многогодишен процес", казва главният изпълнителен директор на TechMet Браян Менел. "Няма бързо решение".

Редкоземните елементи, използвани в батерии и потребителска техника, са сред 35-те вида минерали, които Вашингтон определя като критични за икономическата и национална сигурност на страната. В момента САЩ внася 80% от тях от Китай, като допълнителни доставки идват индиректно от същата държава. За 14 от 35-те минерала САЩ няма местен добив.

Китай успя да стане доминираща сила, тъй като в страната има излишък на този тип минерали. Освен това Пекин не се интересува от опазване на околната среда и добивът им е по-лесен. Нещо повече, Комунистическата партия субсидира тяхното производство и обработка.

Европа, а не САЩ, трябва да купи Гренландия

Европа, а не САЩ, трябва да купи Гренландия

Островът може да помогне в изграждането на така нужната автономност на Европейския съюз

До 80-те години на миналия век именно САЩ бе най-големият производител на редкоземни минерали и създаваше технологиите за тяхната обработка. Днес обаче има само една мина и нито една фабрика. Дейвид Хендерсън, основател на консултантската компания Rittenhouse International Resources, казва че в САЩ вече няма техническа експертиза и страната ще трябва да работи заедно със страни като Австралия и Канада, за да навакса.

Дори и да добиваш минералите, Китай доминира веригата за доставки, припомня и Джак Лифтън, консултант, който е работил за Вашингтон. За да бъде направен един магнит, например, минералите трябва да бъдат изкопани, извлечени от рудата, а след това разделени. След това те се превръщат в магнитни метали, от които се създава магнитът. Китайските компании имат капацитета да извършват всяка една стъпка от процеса. Единствената некитайска компания, която има подобна възможност, е канадската Neo Performance Materials.

Не търговската, а технологичната война ще направи редкоземните метали още по-важни

Не търговската, а технологичната война ще направи редкоземните метали още по-важни

И Щатите искат да са победители в нея

Изпълнителната заповед на Тръмп включва и провеждането на проучване за зависимостта на САЩ от Китай за критични минерали. Правителството може да отпусне грантове и заеми, за да подпомогне процеса. Както и да въведе мита и квоти за вноса от Китай.

Но Вашингтон отбелязва доминацията на Китай вече две десетилетия, но без особен прогрес.

Другите държави също засилват опитите си.

Миналият месец Европейският съюз публикува екшън план за увеличаване на добива и диверсифициране на доставките на 30 суровини. Канада пък спонсорира съоръжение за обработка на редкоземни минерали. Австралия предлага заеми на местната индустрия.

Япония търси независимост от Китай при редкоземните минерали

Япония търси независимост от Китай при редкоземните минерали

Страната увеличава стратегическите запаси и ще търси други доставчици