Приемането на черен списък на Европейския съюз за изпиране на пари, който включва Саудитска Арабия, както и Пуерто Рико и три други територии на САЩ, вероятно ще бъде блокиран от държавите от ЕС по процедура, стартирана в четвъртък, заявяват двама източници от ЕС.

Потенциалното блокиране идва, след като краля на Саудитска Арабия Салман е изпратил писма до всички лидери на ЕС, призовавайки ги да преразгледат включването на Рияд в списъка, пише Ройтерс.

За да бъде блокиран списъкът, мнозинство от 21 държави се смята за необходимо. Един от служителите на ЕС заявява, че повече от 20 страни, включително Великобритания, Франция и всички най-големи членове, вече са заявили, че се противопоставят на предложения списък.

Според друг официален представител се очаква срещата на националните експерти в Брюксел в петък да изясни всяка от позициите на 28-те държави-членки на ЕС по този въпрос, преди да той да бъде формализиран през следващите две седмици.

Включването на Саудитското кралство "ще навреди на репутацията му от една страна и ще създаде трудности в търговските и инвестиционните потоци между Кралство и Европейския съюз, от друга", пише крал Салман.

Износителят на нефт, Саудитска Арабия, е основен вносител на оръжия и стоки от ЕС.

Един дипломат казва, че Вашингтон също е оказал натиск върху страните от ЕС да премахнат списъка.

Министерството на финансите на САЩ заявява, че когато списъкът е одобрен от Европейската комисия, процесът на включване в списъка е "неправилен" и отхвърля включването на четирите американски територии Самоа, Вирджинските острови, Пуерто Рико и Гуам.

Дипломатът заявява, че саудитското лобиране се е засилило по време на срещата на върха на лидерите на ЕС и Арабската лига в египетския курорт Шарм ел-Шейх по-рано тази седмица.

На тази среща британският премиер Тереза ​​Мей обсъжда въпроса със саудитския крал, според дипломатът, който твърди, че Великобритания и Франция са водещи в групата на страните от ЕС, които се противопоставят на включването на кралството в списъка.

Дипломатическият натиск продължи и в сряда, когато всички посланици на ЕС в Саудитска Арабия са призовани на среща във финансовото министерство, за да обсъдят въпроса, заявява дипломатът на ЕС.

Рияд заплаши да прекрати договорите с държавите от ЕС, ако черният списък бъде одобрен, казва един от официалните представители на ЕС. "Те наистина вадят големи оръжия", казва друг дипломат.

Черният списък за първи път бе приет от еврокомисаря по правосъдието Вера Юурова на 13 февруари в съответствие с новите правила на ЕС за предотвратяване на прането на пари и като част от процес, съгласуван с държавите от ЕС от миналото лято.

Решението дойде след като Саудитска Арабия бе изправена пред засилен международен натиск след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул на 2 октомври.

Списъкът

Двадесет и три юрисдикции са включени в подготвяния списък, включително Нигерия, Панама, Либия, Бахамските острови, Иран, Пакистан, Северна Корея и Афганистан.

За първи път в списъка на ЕС бяха използвани различни критерии от тези, използвани от Специалната група за финансови действия (FATF), която е световен лидер-регулатор за борба с изпирането на пари.

Списъкът на FATF е много по-малък и не включва Саудитска Арабия и териториите на САЩ.

Страните са включвани в черния списък на ЕС, ако "имат стратегически недостатъци в борбата с изпирането на пари и срещу финансирането на режимите на тероризма, които представляват значителни заплахи за финансовата система на Съюза".

Съгласно новата методология на ЕС юрисдикциите могат също да бъдат включени в черния списък, ако не предоставят достатъчно информация за собствеността на дружествата или ако техните правила за докладване на подозрителни сделки или наблюдение на финансови клиенти се считат за твърде слаби.