Саудитска Арабия повиши производството на петрол до най-високо ниво за всички времена през ноември, съобщава източник на Reuters от саудитската петролна индустрия.

Решението на Рияд е в унисон с гледната точка на президента на САЩ Доналд Тръмп, който засили натиска върху кралството да се откаже от съкращаване на производството на предстоящото заседание на ОПЕК следващата седмица.

Според източник от индустрията саудитският петролен добив достига 11.1-11.3 млн. барела на ден през ноември, въпреки че няма да е ясно каква е точната средна продукция преди месецът да приключи.

Русия и Саудитска Арабия вдигат добива на петрол, за да спрат поскъпването му

Русия и Саудитска Арабия с тайна договорка за петрола

Ходът ще компенсира санкциите срещу Иран и ще задържи цената

Произведеният петрол е нараснал с около 0.5 млн. барела, което е равно на 0.5% от световното търсене, от октомври до над 1 милион барела повече в сравнение с началото на 2018 г., когато Рияд съкращаваше производството заедно с други членове на ОПЕК.

Саудитска Арабия се съгласи да увеличи доставките рязко през юни в отговор на призиви от страна на потребителите, включително САЩ и Индия, за да помогне за охлаждането на цените на петрола и да се справи с недостига на доставки след като Вашингтон наложи санкции на Иран.

Но ходът имаше обратен ефект за Рияд, след като Вашингтон наложи по-меки от предвидените санкции срещу Техеран. Това предизвика опасения за свръхпроизводството и цените паднаха под 60 долара за барел от 85 долара за барел през октомври.

Цената на петрола сега се контролира от едва трима мъже

Цената на петрола сега се контролира от едва трима мъже

ОПЕК загуби контрола си. Какво следва за "черното злато"?

Саудитската петролна индустрия настоява цените да останат над 70 долара за барел, а министърът на енергетиката Халид ал Фалих заяви, че глобалното предлагане на петрол може да надвиши търсенето с над 1 милион барела през следващата година, което изисква от ОПЕК да предприеме действия.

Картелът ще обмисли сделка за понижаване на производството на срещата си следващата седмица, но Тръмп отново призова Саудитска Арабия да се въздържа от подобни действия.

В неделя американският президент благодари на себе си за по-ниските цени на петрола, сравнявайки ги с голямо намаляване на данъците в американската икономика. "Страхотно е, че цените на петрола падат (благодаря ви, президент Т)", написа Тръмп в Twitter, визирайки себе си.

Цените на "черното злато" са основна тема в дневния ред на президента, който периодично публично се обръща към Рияд по въпроса. "Цените на петрола стават все по-ниски ... Благодарим ти Саудитска Арабия, но нека да станат още по-ниски", написа той в профила си миналата седмица.

Фалих каза по-рано този месец, че държавният петролен гигант Saudi Aramco ще достави с 0.5 млн. барела по-малко нефт през декември, отколкото през ноември, тъй като търсенето от клиентите е по-слабо.

Тръмп притиска един от най-верните си съюзници заради цената на петрола

Тръмп притиска един от най-верните си съюзници заради цената на петрола

Саудитска Арабия поддържа сложен баланс между интересите си, партньорите си и "големия брат" САЩ

Промяната на намеренията на Рияд за производството на петрол може да е свързана и с кризата около убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулството в Истанбул миналия месец.

Тръмп застана зад саудитския принц Мохамед бин Салман, въпреки призивите на много американски политици да бъдат наложени строги санкции на кралството. Принц Мохамед е основният фактор в саудитската петролна политика, а според експерти той ще се опита да избегне конфронтация с Вашингтон, включително и свързана с цените на петрола.