След като преди почти четири години Саудитска Арабия наложи ембарго над Катар, политическата криза между двете изглежда е на път да се разреши, след като двете са подписали сделка, подпомогната от САЩ, предаде Zero Hedge.

Част от мерките, наложени между двете, включваха затваряне на въздушното пространство и границите между тях, но като част от сделката те отново ще бъдат отворени. Това важи и за морската граница между двете страни от Съвета за сътрудничество за арабските държави в Персийския залив.

До ескалацията на напрежението между двете страни, включваща мерки между тях, се стигна през 2017 г., когато някои държави от Персийския залив обвиниха Катар, че "подкрепя тероризма" заради затоплянето на отношенията между нея и Иран. Освен това Саудитска Арабия и Катар имаха разминавания спрямо войната в Сирия - докато и двете страни подкрепяха свалянето на Асад, те поддържаха различни местни фракции.

Това обаче постави в САЩ в неудобна ситуация, тъй като Белият дом разглежда като съюзник и двете държави. Сега именно с негова помощ триенето между тях е преодоляно и лидерите на двете ще участват на следващата среща на Съвет за сътрудничество за арабските държави в Персийския залив.

"Коронованият принц Мохамед бин Салман преоцени ситуацията и обяви, че следващата среща на Съвета за сътрудничество за арабските държави в Персийския залив ще се цели в сближаване на позициите и единство, за да подпомогне просперитета", предаде държавната саудитска новинарска агенция SPA.