Руската икономика има повече слабости, отколкото силни страни. Това заяви в интервю за РБК шефът на инвестиционната компания Finstar Олег Бойко, един от 100-те най-богати бизнесмени в Русия, според красацията на руското изадние на сп. "Форбс".

"Има много по-слаби страни: ниска производителност на труда, участие на държавата и всякакви подобни участници в икономическия живот. Включително и силовите структури, разбира се. Всичко това не е добре ", казва бизнесменът.

Според него в Русия има "по-високи, отколкото бихме искали" рискове за частната собственост, което се отразява негативно на инвестиционната привлекателност.

Експерт: Какво пречи на растежа на руската икономика

Експерт: Какво пречи на растежа на руската икономика

Средният темп на повишаване на БВП през последните 10 години е 1%

По отношение на участието на държавата в икономиката, Бойко отбеляза, че големите държавни компании са неефективни. "Те губят от конкурентите. Ако това беше една държава в целия свят, това би било абсолютно нормално. Но доколкото има външни конкуренти, тогава, разбира се, никой не е отменил частната инициатива. А частният бизнес винаги ще бъде по-ефективен от държавния ", обясни милиардерът.

Бойко подчертава, че поради ниската производителност на труда руските компании ще отстъпват на външните конкуренти. "Нямаме иновативен "асансьор". За съжаление нямаме достатъчно иновативни институции, които са необходими в своята цялост. И предпоставките за иновативен растеж. Това е тъжно. Това е недостатък, разбира се ", добавя бизнесменът.

Защо намалиха прогнозата за икономическия растеж на Русия през 2021-а?

Защо намалиха прогнозата за икономическия растеж на Русия през 2021-а?

Причината е в по-добрите от очакваното резултати за 2020 година

В същото време той признава, че устойчивостта на руската икономика й е помогнала да се справи по-добре с кризата по време на пандемията.

"Крупният и големият индустриален сектор са определящи в състава на брутния вътрешен продукт. Малкият и средният бизнес са все още доста малки. А той страдаше преди всичко. Затова ние пострадахме доста малко, защото страдащите са малко ", обясни Бойко.

Трите икономически империи и мястото на Русия в света

Трите икономически империи и мястото на Русия в света

Как ще се развият най-силните икономически зони в - европейската, американската и китайската