Министерският съвет на Босна и Херцеговина одобри проект за нова газова връзка със Сърбия на фона на опасения, че подкрепяните от Белград сепаратисти по този начин ще засилят контрола над енергетиката на страната, съобщава BalkanInsight.

Контекст: В момента Босна и Херцеговина е напълно зависима от руския газ, който идва през минаващия и през България "Турски поток". След избухването на войната в Украйна се търсят варианти за алтернативни варианти за доставки.

Сърбия чрез нова връзка с нашата страна ще има достъп до азерски газ, а през Северна Македония - до LNG от гръцките терминали.

Сърбия ще е готова до есента с новата газова връзка към България

Сърбия ще е готова до есента с новата газова връзка към България

Строителството у нас започна през февруари

Сложното минало на Босна - с кръвопролитна гражданска война между бошняци, сърби и хървати, обаче спуска сянката си над всеки подобен проект.

Детайли: Новият т.нар Източен интерконектор ще доставя газ от Сърбия към градовете в т.нар Република Сръбска, чиито лидери открито говорят за отделяне от конфедерацията.

Сърбия ще получава газ и през Северна Македония

Сърбия си намери още един доставчик на природен газ

Двете страни подписаха меморандум за изграждането на газопровод

Президентът ѝ Милорад Додик всъщност започна работата по проекта още преди той да бъде одобрен на централно равнище, като заплаши, че ще парализира работата на поделените между сърби, бошняци и хървати държавни институции, ако не получи "зелена светлина". Република Сръбска вече е приела и законови текстове, свързани с изграждането на тръбата - така бюрократичните пречки са по-малко.

От друга страна: Останалите етнически групи в Босна реагираха остро на сръбския проект. "Додик иска напълно да отдели енергийната инфраструктура от всичко, което принадлежи на Босна и Херцеговина и да интегрира енергетиката си със сръбската", обясни хърватският член на президентската институция Желко Комшич.

Босна и Херцеговина открива търг за проучване и добив на нефт и газ

Босна и Херцеговина открива търг за проучване и добив на нефт и газ

Федерацяита отваря общо 4 находища в Панонско море и Динарските Алпи

Най-голямата бошняшка партия също излезе с критична позиция: "Строежът на Източния интерконектор без приемането на закон за газопреносната мрежа на Босна и Херцеговина и без създаването на държавен регулатор на практика означава, че доставките на газ и цените за крайните потребители ще зависят изцяло от регулатора, контролиран от Додик".

Още нещо: Министерският съвет в Сараево одобри още един проект - за тръба до Хърватия (т.нар Южен интерконектор), но по отношение на него т.нар федерация на бошняци и хървати все още не е приела нужните закони.

Освен това според Желко Комшич и по този проект не бива да се започва работа преди да се регулират на държавно ниво въпросите, свързани с доставките на синьото гориво.